(Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran) Els onze museus que integren la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran (XMTLLA) ja han donat el tret de sortida a la campanya conjunta per atreure públic familiar durant les festes de Nadal.Sota el lema “Aquest Nadal, qui s’amaga al museu?”. Els equipaments han preparat un joc de pistes perquè els visitants trobin l’intrèpid personatge del pessebre que s’amaga entre les col·leccions i que ja ha començat a rebre els primers participants.
L’objectiu de la campanya, que compta amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, és que el públic familiar conegui d’una forma amena el patrimoni dels museus de les terres de Lleida i Aran. L’activitat s’emmarca del 23 dedesembre al 7 de gener i inclou un concurs d’Instagram per als que aconsegueixin localitzar el personatge perdut a qualsevol dels museus de la xarxa, fer-se una selfie amb ell i penjar-la a instagram amb els hashtags #quisamagaalmuseu #XMTLLA. Entre els participants se sortejarà una tauleta digital.
A banda d’aquesta activitat conjunta que planteja un repte als més menuts a partir de descobrir una sèrie de pistes, els 11 museus de la Xarxa han preparat activitats especials, que inclouen tallers i xerrades per a tots els públics.
Entre aquestes activitats destaquen un taller per construir un amulet al Museu de Lleida, coincidint amb l’exposició “Se’n parlave i n’hi havie” produïda per la Xarxa de Museus; la tradicional visita als magatzems del Museu de la Noguera on els Reis del’Orient guarden els xumets i els angelets i el Ratolinet Pérez les dents dels nens inenes, una visita guiada del Museu de la Conca Dellà a les petjades de dinosaure de Basturs, que inclou la restauració d’un coll de Titanosaure, la descoberta de comeren les festes de Nadal a l’antiga Iesso, al Museu de Guissona; un taller de modelatge de caganers amb fang al Museu de Tàrrega; visites guiades del Musèudera Val d’Aran a Santa Eulàlia d’Unha i a Sant Fèlix de Vilac i de l’Ecomuseu de lesValls d’Àneu a algunes esglésies a veure com els Reis d’Orient s’han anattransformant al llarg dels segles, entre altres.
Sobre la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran
La Xarxa Territorial de Museus de les Terres de Lleida i Aran forma part de les xarxes territorials de museus de Catalunya, que es despleguen en el conjunt del territori per tal de garantir la preservació i la difusió del patrimoni moble de Catalunya. Es va constituir el 2016 per la Generalitat de Catalunya, l'Institutd'Estudis Ilerdencs (Diputació de Lleida) i els titulars dels 11 museus registrats quela conformen.
Està formada pels següents equipaments: Museu de la Noguera (Balaguer), Museu de Cervera, Museu Tàrrega Urgell, Museu d’Art Jaume Morera (Lleida), Museu de Lleida (Lleida), Museu de la Conca Dellà (Isona), Musèu dera Val d’Aran (Vielha), Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu), Museu Diocesà i Comarcal deSolsona (Solsona), Museu Diocesà d’Urgell (La Seu d’Urgell) i Museu de Guissona.
Té per objectiu treballar de forma mancomunada, tot cooperant i promoventpolítiques museístiques coordinades entre els onze museus a través de laconservació, investigació, interpretació, exhibició i comunicació del seu patrimoni.
Es tracta de museus a través dels quals els visitants poden experimentar un primer contacte amb el territori, en un sentit tant panoràmic com temàtic. Els seus fons abasten des de l'època dels dinosaures fins a la més actual contemporaneïtatartística, amb més de 40.000 objectes que formen una col·lecció única a Catalunya.