Tal dia com avui de fa just 100 anys, és a dir el 30 de desembre de l’any 1924, la ciutat de Barcelona inaugurava la xarxa de metro amb una benedicció duta a terme dins dels túnels d’aquest servei de transport. En ocasió de la celebració del centenari del metro de la ciutat, ha començat a circular una fotografia en blanc i negre dels assistents a la cerimònia on podem veure un eclesiàstic revestit amb bàcul, mitra i capa pluvial. La pregunta en aquest cas és: qui era aquest eclesiàstic?
Es tracta Francesc d’Assís Vidal i Barraquer, qui va ser cardenal i arquebisbe de Tarragona del 1919 al 1943. Pot sorprendre doncs que, tot i tenir Barcelona una catedral i un bisbe propi, fos l’arquebisbe de Tarragona l’encarregat de beneir el metro i no pas Ramon Guillamet i Coma, que va ocupar la seu episcopal barcelonina del 1920 al 1926. Ara bé, cal recordar que fins a la publicació de la butlla papal Laeto Animo -en català, “amb esperit joiós”- el Dissabte Sant de 1964, Barcelona no era pas una arxidiòcesi, fet que comporta que no tingués una província eclesiàstica pròpia i que fos part de la província eclesiàstica de Tarragona.
En aquest sentit, el cardenal Vidal i Barraquer, en condició d’arquebisbe de Tarragona, era la principal autoritat a escala eclesiàstica en tota la província, i, per tant, li corresponia a ell la facultat d’administrar una benedicció en una efemèride tan important com aquella. És per aquest motiu que a la fotografia de la cerimònia d’inauguració del metro de Barcelona, entre les principals autoritats civils, hi apareix l’arquebisbe de Barcelona revestit amb tota la regalia que corresponia a la seva dignitat arxiepiscopal. La premsa de l'època va descriure així la cerimònia i el ritual de benedicció:
"El cardenal arzobispo de Tarragona doctor Barraquer, asistido por el deán doctor Líopez, el canónigo doctor Vilaseca y el ecónomo de la parroquia de Santa Ana, reverendo Ramón Balcells; desde un altar improvisado en un extremo del andén, bendijo éste la vía y los coches, actuando de maestro de ceremonias el reverendo Pablo Galcerá. Después de la religiosa ceremonia los invitados ocuparon los coches que eran cuatro..."
Vidal i Barraquer, una vida de servei a l’Església catalana
Francesc d’Assís Vidal i Barraquer va néixer a Cambrils el 3 d’octubre de 1868 i va destacar com una de les figures més rellevants de l’Església catalana. Després d’estudiar dret a les universitats de Barcelona i Madrid, va iniciar la seva formació eclesiàstica al seminari de Tarragona, on va ser ordenat sacerdot el 1899. Al llarg de la seva trajectòria, va ocupar càrrecs importants com a administrador apostòlic de Solsona i arquebisbe de Tarragona el 1919. L’any 1921, el papa Benet XV el va nomenar cardenal prevere de Santa Sabina, consolidant la seva influència dins de l’Església.
Durant la Segona República i la Guerra Civil Espanyola, Vidal i Barraquer va mantenir una postura de neutralitat. En esclatar la revolució de 1936, va fugir a Poblet i, posteriorment, es va exiliar a Itàlia. La seva negativa a signar la carta col·lectiva de l'episcopat espanyol de 1937, que donava suport a les forces de Franco, va provocar que el règim franquista li prohibís tornar a la seva diòcesi. Tot i aixecar-se aquesta prohibició el 1941, va romandre a l'exili fins a la seva mort a Friburg el 1943. Les seves restes van ser traslladades a Tarragona el 1978, complint així la seva voluntat.
Un arquebisbe sense parada
Tot i que va ser Vidal i Barraquer l’encarregat de beneir la infraestructura del servei de metro de la ciutat de Barcelona, ara fa 100 anys, curiosament no té cap parada que dugui el seu nom. En canvi, altres figures eclesiàstiques de gran importància al nostre país tenen dedicades parades dins l’entramat de línies del metro de Barcelona, com són el bisbe de Barcelona José María de Urquinaona i Bidot -que té una prada dedicada a les línies L1 i L4-, el bisbe de Vic Josep Torras i Bages - que en té una també a la línia L1- o el poeta mossèn Jacint Verdaguer -que té una parada a les línies L4 i L5-. Joan XXIII també havia tingut una parada de metro però va desaparèixer amb la remodelació de la L4 que va canviar el nom pel Fòrum. Potser, ara que s’estan ampliant les línies existents, com, per exemple, la línia L9, seria un bon moment per dedicar una parada a Francesc d’Assís Vidal i Barraquer, el bisbe que va beneir el metro de Barcelona ara fa just 100 anys.