La filòloga i doctora Àngels Santa va oferir el passat dijous 12 de desembre una conferència titulada “La transcendència en la literatura”, organitzada per l’Institut de Recerca i Estudis Religiosos de Lleida (IREL). La ponència es va emmarcar dins del cicle de conferències del curs 2024-25, que té com a objectiu aprofundir en temes relacionats amb l’espiritualitat i la reflexió acadèmica. La sessió, celebrada a Lleida, va captar l’atenció d’un públic interessat en el diàleg entre la literatura i la dimensió transcendent de l’experiència humana.
Santa va definir la transcendència com “la qualitat d’allò que es troba més enllà del límit del temps i de l’espai” i va centrar la seva exposició en com aquesta idea es manifesta en la literatura popular francesa a través d’obres d’autors dels segles XIX, XX i XXI. Així, va explorar elements com Déu, l’ànima i l’espiritualitat, temes que esdevenen recurrents en la literatura d’aquests períodes.
Un recorregut per autors clàssics i moderns
Pel que fa al segle XIX, Àngels Santa va destacar l’obra d’autors emblemàtics del romanticisme com Alexandre Dumas, Victor Hugo i Eugène Sue, a través de títols tan coneguts com Notre Dame de París, El Comte de Monte-Cristo o Els Miserables. Segons Santa, aquestes obres no només reflecteixen les preocupacions socials i morals de l’època, sinó que també cerquen connectar amb allò que transcendeix l’experiència humana, ja sigui a través de la justícia divina, l’esperança o la redempció.
La filòloga també va analitzar el naturalisme d’Émile Zola, posant en relleu com, tot i el seu enfocament científic i social, les seves obres contenien reflexions profundes sobre el destí i la condició humana. Així mateix, va esmentar els textos de santa Teresa de Lisieux com un exemple d’escriptura que combinava misticisme i literatura.
Ja al segle XX, Santa va repassar les obres de figures com François Mauriac i Georges Bernanos, autors que van abordar qüestions espirituals i morals en un context sovint marcat per les guerres i els canvis socials. També va destacar Delly, pseudònim d’un duo d’escriptors coneguts per la seva literatura sentimental amb un fort component espiritual. Finalment, va subratllar especialment el llegat de Christiane Singer, una escriptora que, segons Santa, va integrar art, espiritualitat i reflexió filosòfica en les seves obres, oferint una visió transcendent que connectava amb la contemporaneïtat.
Un cicle de reflexió a l’IREL
Aquesta conferència va ser la tercera del curs 2024-25, després de la lliçó inaugural del teòleg Joan Torra, celebrada al Rectorat de la Universitat de Lleida, i de la xerrada de Mar Trepat sobre la dimensió transcendent de la persona. Amb aquest cicle, l’IREL consolidava el seu compromís amb l’estudi i la divulgació de temes relacionats amb la fe, l’espiritualitat i la cultura.
El públic assistent va valorar molt positivament la conferència d’Àngels Santa, destacant la seva capacitat per il·luminar com la literatura podia esdevenir un camí cap a la transcendència. Aquesta sessió va posar en relleu el paper de les arts i les lletres com a eina per explorar les grans preguntes existencials que transcendeixen el temps i l’espai.