Vés al contingut

(Alba Sabaté - CR) Terra Santa, Brasil, Corea, Sri Lanka, Cuba, Lesbos i fins i tot Azerbaidjan. Aquests són alguns dels indrets que el Papa Francesc ha visitat des que, al març del 2013, la fumata blanca anunciés al món l’arribada del primer Pontífex Llatinoamericà. En tots, el periodista Andrea Tornielli, dels mitjans Vatican Insider i La Stampa, ha estat al peu del canó, bolígraf i llibreta en mà per comunicar al món el missatge que el Papa ha anat deixant arreu.

Aquest dilluns 5 de febrer n’ha parlat a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, en el marc d’un Cafè Obs coorganitzat per l’editorial Claret, la productora Animaset i l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura. L’acte ha servit per presentar el seu llibre De viatge. Amb una entrevista a Sa Santedat, editat en català per Editorial Claret.

“El sentit dels viatges és transmetre proximitat, tot unint paraules i gestos”. Aquesta és la clau, segons Tornielli, de la transmissió dels missatges del Papa Francesc. Durant l’acte, el periodista ha recordat diverses anècdotes i moments emotius viscuts amb el Pontífex arreu del món.

“Quan érem a Nigèria, va demanar a tothom que es donés la mà, per simbolitzar que tots som germans i que això és més fort que qualsevol diferència tribal”, ha explicat. Tot i així, per a Tornielli, el moment més commovedor es va donar a Filipines, quan el Papa hi va anar després del tifó Ryan. “Plovia molt a Manila i el Papa va fer una homilia sobre el sofriment de la mare; tothom l’escoltava sota l’aiguat”.

El rostre d’un Déu de proximitat

Segons Tornielli, la presència del Pontífex es rep “com una gran abraçada” a un territori. De fet, per al periodista, “un viatge del Papa és posar llum a la realitat d’un país i mostrar-hi el rostre d’un Déu de proximitat”. Tornielli, a més, ha remarcat que el mateix Pontífex té paraula en decidir els seus viatges i ha assenyalat que va “a països on pensa que la seva presència pot ajudar”.

Així, com destaca la introducció del llibre, el primer viatge del Pontífex va ser a Lampedusa, al juliol del 2013: "Un viatge de sorpresa, als extrems confins d’Itàlia, enmig d’aquell Mediterrani en què els abismes s’han transformat en tomba per a milers d’infants, dones i homes en fuga de la guerra i de la misèria".

En els viatges, el Papa Francesc també trenca esquemes i, així, la primera vegada que ha començat un Any Sant fora de Roma i una setmana abans ha estat en el seu pontificat, durant la seva visita a la República Centrafricana, “un viatge que va fer contra tot pronòstic”, afegeix.

Anar contra pronòstic és de fet, una de les característiques del Papa Francesc. El seu tarannà i carisma s’han posat també sobre la taula durant la sessió, a més de l’efecte de les seves declaracions sobre, entre altres, temes econòmics i financers. El proper llibre de Tornielli? Serà precisament sobre aquest àmbit, s’anomenarà El dinero no manda i veurà la llum properament.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.