Vés al contingut

(Bisbat d'Urgell) Aquest dimecres s'inaugura el XVII Festival Internacional d’Orgue del Principat d’Andorra. Organitzat per l’Associació Amics dels Orgues de les Valls d’Andorra, tindrà com a obertura el concert del músic Raúl Prieto. Enguany ofereix durant el mes d’agost cinc concerts en tres parròquies diferents; a la Massana, a Andorra la Vella i a Escaldes-Engordany.

La dissetena edició del Festival centra el repertori en el cant instrumental: el cant entre l’orgue i l’oboè d’amor, la trompeta o el clavecí. Els artistes convidats, organistes o solistes de gran prestigi internacional, han estat nou. Es tracta dels espanyols Raúl Prieto, Saskia Roures i Francisco Gil, els belgues Jan Vermeire i Alain de Rudder i els francesos Cédric Meckler i Olivier Verner. També inclou la col.laboració de dos nous talents, el jove clavecinista David Palanca en duo amb l’organista d'Andorra Aaron Ribas.



El director artístic del festival, Ignasi Rivas, ha explicat en la presentació que el festival obre la possibilitat, per primera vegada, a nous espais com la plaça de la Vall. Allà és previst que se celebri el concert inaugural del dimecres. Sota el títol 'Orgue a la fresca', l’organista Raúl Prieto actuarà al vespre amb un orgue virtual, un instrument que reprodueix, mitjançant un programa d’ordinador, els sons enregistrats en viu d’orgues històrics amb una fidelitat excel·lent.

Els concerts següents es portaran a terme dissabte, a l'església parroquial de La Massana, amb el Grup Miscelània XVIII-21, amb peces de Bach; el dimecres dia 17, a l'església de Sant Esteve d'Andorra la Vella, amb Jan Vermeire i Alain de Rudder, interpretant 'Cants antics, cants moderns'. A la mateixa església de Sant Esteve d'Andorra la Vella, el dia 20 hi haurà l'actuació del Duo Vernet-Meckler, amb interpretacions d'orgue a quatre mans.

Matins de portes obertes

D'altra banda, per segon any es durà a terme la proposta 'Conèixer l’orgue', els matins de portes obertes en què totes les persones interessades poden dialogar amb els organistes titulars sobre els detalls dels instruments, i alhora escoltar de prop els diversos repertoris proposats en cada sessió, els dies 11, 16 i 22 d'agost, a partir de les dotze del migdia, a La Massana, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany.

Finalment, l'Associació ha convidat el públic a assistir a una conferència sobre els mecanismes cerebrals implicats en el gest musical, a càrrec del metge i organista Cédric Meckler, el 19 d'agost a la tarda al Centre Cultural La Llacuna d'Andorra la Vella.

Amb aquests concerts, els organitzadors pretenen donar a conèixer les composicions d’orgue, la seva importància per a la història de la música i la riquesa del patrimoni històric i cultural de les esglésies andorranes.

Si bé l’entrada és gratuïta, als concerts es farà una col·lecta a benefici del festival.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.