(Laura Mor –CR) Amb un to didàctic, pensant en un públic generalista, el teòleg Josep M. Solà i Montserrat ha comentat més de quatre-centes vegades l'evangeli. Això són deu anys de pràctica setmanal. Va començar el primer diumenge de Quaresma de 2005 sota el títol 'Mirant el text'. La parròquia de Sant Josep de Mataró va recollir aquelles orientacions, primer com un comentari oral i, després en el full dominical. Avui tenen ressò també en el blog que porta el mateix nom a CatalunyaReligió.cat.
A la frase “de vegades costa entendre Jesús”, aquest biblista autodidacta contesta que “als deixebles també els hi costava”. Diu que la pràctica del comentari li ha fet comprendre que “seguir Jesús és resultat d'un procés”. Per tant, que no hi ha receptes màgiques per als creients, sinó tot un camí a recórrer.
La pràctica setmanal de Josep M. Solà està lligada al seminari permanent que dirigeix el professor Josep Rius-Camps a la Facultat de Teologia: “He descobert una altra persona de Jesús i una altra forma de llegir l'evangeli”. “Darrera els textos hi ha comunitats religioses que fan experiències molt intenses”. I, diu Solà, comentar l'evangeli permet “sintonitzar” amb aquests grups humans.
El to dels seus comentaris vénen marcats per una pregunta bàsica: “Què diu el text?”. Solà ha volgut defugir qualsevol interpretació moralista dels textos bíblics: “No volia fer un sermó ni una reflexió pietosa”. Això, diu, “és camp de cada mossèn”.
En l'àmbit formatiu, Josep M. Solà reconeix que ha passat de l'estudi de la teologia sistèmica a convertir-se en un “biblista no oficial”. Però sense el títol a la mà, la pràctica l'avala.
La pràctica i també les lectures. Des dels trenta anys que llegeix les “molt bones obres sobre la bíblia”, tant les que s'editen en català com en castellà. Però fins que no va tenir cinquanta anys no va escriure ni una sola ratlla sobre el tema.
Ara està ampliant la seva formació amb l'estudi de l'hebreu i va trampejant amb el grec amb l'ajuda de diccionaris i diferents eines digitals. Com a repte a mig termini vol incloure el comentari als salms en la seva tasca setmanal.
L'origen dels comentaris
Tot va començar com uns comentaris orals a la parròquia de Sant Josep de Mataró. En època del rector Jordi Cussó, el full parroquial els va recollir i avui són textos compartits per les parròquies de Sant Josep, Santa Anna i Santa Maria de la mateixa ciutat.
Dirigit a persones no especialistes d'estudis bíblics. Els textos van començar amb un to de formació inicial i poc a poc els textos són més treballats i profunds. Com a repte a mig termini apunta la voluntat de comentar també els salms.
Enguany, a petició del claretià Ignasi Ricart, va escriure “de fresc i de nou” els comentaris pel Paraula i vida 2015 que publica l'Editorial Claret.