(Jordi Llisterri –CR) La política municipal com a política de proximitat i on els cristians poden fer millor el seu servei, sobretot en els petits municipis. És en el que han coincidit dos alcaldes i un tinent d'alcalde –cristians de tres partits diferents, CiU, PSC i ERC– en la taula rodona sobre el compromís dels cristians en la política municipal que s'ha fet aquest dijous organitzat per la Fundació Claret.
Com exemple d'aquest compromís de "persones al servei de persones", l'alcalde de Valls, Albert Batet (CiU), explicava com "els alcaldes hi ha vegades que fem de mossèn". Passa quan els ciutadans s'adrecen a l'Ajuntament buscant solucions d'urgència als seus problemes, sobretot els darrers anys en un context de crisi. Ramon Burgués (PSC), tinent d'alcalde a Sabadell, també ha parlat d’aquesta política "per a les persones amb rostre" i ha explicat com moltes vegades l'estructura burocràtica deixa poc marge per actuar d'una manera àgil. Des dels pobles més petits, Jordi Serra (ERC), alcalde de Roda de Ter, ha explicat com la proximitat a la gent s'acaba traduint en "coses tant properes com anar a visitar les famílies quan hi ha hagut una defunció".
En els tres casos també hi ha hagut coincidència en relacionar el compromís polític amb la seva fe. Com ha estat important, en el seu cas, la formació que van rebre als claretians, i com s’ha mantingut a través de la parròquia. “Ser cristià és una exigència en política" i "sense fe no hagués fet aquest pas a la política i no hauria aguantat aquests setze anys", deia Serra, que ara acabarà la seva etapa municipal. Per Burgués, aquest “compromís no és personal, hi ha d'haver al darrere un compromís de la parella, de la família o del grup de Revisió de Vida, i és indispensable sentir-se acompanyat". I Batet deia que “el compromís surt de la formació que has tingut” i que com a polític "no he amagat mai de meva fe, però tampoc n'he presumit".
En el debat també es va posar de relleu la vergonya que sentien per la corrupció i com distorsiona la imatge dels 8.500 regidors que hi ha a Catalunya, gairebé tots dedicats a la política sense rebre cap compensació econòmica.
Tot i que creuen que estaria bé tenir més relació entre els polítics cristians, els tres han coincidit que és bo que hi hagi cristians en tots els partits enlloc de fer un partit cristià. La taula rodona es pot veure aquí: