(CR) La sotsdirectora de l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, Alba Sabaté, ha rebut el premi extraordinari de doctorat de la Universitat Ramon Llull per la seva tesi: ‘Slow Media and Religion. The New New Journalism as an Agora for Understanding’.
Sabaté, que col·labora habitualment al portal Catalunya Religió, ha explicat que la seva recerca doctoral parteix de la hipòtesi que “les condicions del periodisme ‘slow’ o lent poden afavorir un periodisme que promogui l’entesa entre religions, el coneixement de l’altre i el diàleg interreligiós”. Per a la periodista, el periodisme lent és aquell que “dedica el temps necessari a abordar una història, ja sigui una setmana o tres anys”, dona veu a totes les persones que tenen un paper en el que es vol explicar i parteix de “l’escolta activa, buscant entendre per comunicar millor”.
La conclusió a la que ha arribat Sabaté és que “sí, el periodisme lent ajuda a entendre millor temes complexos, com ho són les confessions religioses” i aquest tipus de periodisme “contribueix a un diàleg interreligiós i intercultural més ric, a través dels mitjans de comunicació”.
El rector de la URL, Josep M. Garrell, ha estat l’encarregat d’entregar a Sabaté el premi extraordinari, que ha tingut lloc en l’acte d’inauguració del curs 2020-21 d’aquesta institució. Junt amb el reconeixement a Sabaté, i amb la voluntat de posar en valor les millors tesis del curs, s’han lliurat també Premis Extraordinaris de Doctorat de la URL del curs 2019-2020 a Margalida Esmeralda Artigues Cladera, d’IQS School of Engineering-URL, Francisco Calvo García, de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna-URL, Susana López Solé, de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna-URL, Eva Villegas Portero, de La Salle-URL i Sahar Awan, d’Esade-URL.