(Jordi Llisterri –CR) L'equip del govern municipal de Barcelona ha presentat aquest dilluns un paquet de mesures per garantir l'exercici de la llibertat religiosa. Les mesures s'adrecen principalment a les confessions minoritàries que hi ha a la ciutat, especialment per facilitar-los l'accés a l'espai públic i la utilització dels equipaments municipals a través de l'aprovació de dos protocols que ho regularan a partir d'ara. També es reforça la línia de subvencions i el pressupost de l'Oficina d'Afers Religiosos de l'Ajuntament de Barcelona.
Aquesta mesura del govern municipal l'han presentada a la premsa el tinent d’alcalde Jaume Asens i la comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat, Lola López. Tots dos han insistit en la diversitat religiosa creixent a la ciutat i en la necessitat que sigui més visible per justificar aquestes mesures. "El que pretenen és evitar l'arbitrarietat i la discriminació en l'ús de l'espai públic i dels equipaments de la ciutat" i "establir criteris objectius i clars que evitin la dispersió actual a l'hora de respondre a les peticions d'aquestes entitats", ha assegurat Asens.
Per evitar-ho, s'aprovaran dos protocols que volen garantir el tracte igualitari a les entitats religioses per dur a terme activitats en l'espai públic i als equipaments municipals. Així, la mesura afecta principalment a les entitats que no tenen locals propis, o a les que en tenen i no poden acollir les festivitats més concorregudes i demanen utilitzar els equipament municipals o la via pública. També afectarà a les tradicions catòliques que surten al carrer com les processons o la benedicció de Rams.
Igualtat, neutralitat i no discriminació
El tinent d'alcalde ha explicat que la proposta s'emmarca "en el model d'un govern laic, que es basa en la llibertat ideològica i religiosa" i que "el que guia aquest àmbit són els principis de neutralitat i d'igualtat dels poders públics i de respecte als drets fonamentals evitant les discriminacions". Igualtat, neutralitat i no discriminació, són els arguments que s'ha repetit en la presentació als mitjans. Per Asens, es vol acabar amb "una situació de desordre i de discrecionalitat" perquè "ara la resposta és discrecional de cada districte o de cada equipament".
La comissionada Lola López ha detallat algunes de les limitacions amb què es troben les confessions amb situacions més precàries. Per exemple, la mateixa falta de previsió i desconeixement del procés d'autorització per utilitzar la via pública per part de les mateixes confessions, o la saturació dels equipament de determinades zones com Ciutat Vella. Però també que quan les entitats religioses fan una petició a un organisme municipal "a vegades les respostes tenen una concepció de la laïcitat que no s'ajusten al marc legal vigent". Per això, ha garantit la voluntat d'aconseguir "un tracte igualitari: ni discriminatori, ni privilegis" i de normalitzar la presència de la diversitat religiosa a la ciutat. "S'ha de fer visible" perquè "la diversitat és una riquesa de la ciutat".
López ha recordat que en aquest moment hi ha 521 centres de culte a la ciutat de 21 tradicions diferents, tot i que gairebé la meitat són catòlics (243 centres de culte) i el segon grup més nombrós és el protestant (167 centres).
Entre altres mesures, el govern municipal preveu augmentar en 35.000 euros el pressupost anual de l'Oficina d'Afers Religiosos que els darrers anys ha vist com augmentaven les consultes de les confessions religioses. També es reforçà el programa anual de subvencions, que creixerà un 7%, i es farà una nova convocatòria per subvencionar l'adaptació dels centres de culte existents a la normativa actual.
També es farà un treball dins de l'Ajuntament per formar els funcionaris que han d'aplicar els nous protocols i per donar a conèixer la diversitat religiosa de la ciutat. Alhora, es publicaran diverses guies sobre la gestió de la diversitat religiosa.
Consens amb les entitats
Els nous protocols s'hauran d'aprovar al plenari municipal. Asens ha avançat que ja s'havia parlat de la mesura amb els grups municipals i que "ha tingut un bona recepció".
Aquest mateix dilluns, una hora abans de presentació a la premsa, s'han explicat les propostes a membres de diverses entitats religioses i representants d'entitats que defensen la laïcitat. López ha reconegut que en aquesta reunió les mateixes entitats els han "retret" que no només s'hagués fet a títol informatiu i que "potser hem de trobar uns mecanismes de participació més directes i habituals".
En aquesta reunió s'ha convocat algunes entitats que mantenen una relació habitual amb l'Oficina d'Afers Religiosos com el Consell Evangèlic de Catalunya, el Consell Cultural Islàmic de Catalunya, o la comunitat jueva Bet Shalom. La presència de l'Església catòlica ha estat recollida per l'arxiprestat del Poble Sec, però no s'ha convidat a cap representant oficial de l'Arquebisbat de Barcelona. A la presentació de les mesures també hi ha assistit el director general d'Afers Religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell.