Presentació del nou Quadern de Cristianisme i Justícia, amb Enric Vilà, un dels autors
“L’acostament pastoral als catòlics LGBTIQ+ no és simplement una moda, ni una tendència passatgera, ni tan sols alguna cosa que respongui a les pressions de la cultura, sinó una labor constitutiva de l’Església i una missió que troba les seves arrels últimes en els Evangelis”. Són paraules del jesuïta James Martin al pròleg del quadern que acaba de publicar el centre d’estudis Cristianisme i Justícia i que porta per títol El reconeixement de les persones LGTBIQ+ en l’Església. Amb aportacions dels teòlegs Enric Vilà i Montserrat Escribano, el quadern recorre la diversitat de situacions que viuen les persones LGTBIQ+ i assenyala la necessitat de superar ja la voluntat d’acollida i acompanyament per transitar cap a un paradigma de reconeixement i plena inclusió.
“Per què ha estat tan difícil per a l’església catòlica acostar-se a les persones LGTBIQ+? Per què és tan difícil per als catòlics veure les persones LGTBIQ+ com a fills estimats de Déu?”. James Martin obre el quadern amb aquestes preguntes i recull els passos significatius en l’acostament a les persones LGTBIQ+ que s’han fet els últims anys, sobretot des de les comunitats de base, però també darrerament per part del papa Francesc. Però les persones LGTBIQ+ són objecte encara de severes crítiques per part de líders de l’església, continuen sent desconegudes, considerades des dels estereotips i rebutjades. La clau, diu Martin, és la cultura de la trobada, que el papa Francesc destaca sovint.
En la primera part de la publicació, Enric Vilà descriu les diverses situacions en què es troben les persones LGTBIQ+ dins i fora de l’Església, posant de relleu com encara avui aquest col·lectiu viu sotmès a una violació quotidiana dels seus drets, fins i tot sota l’amenaça de pena de mort, o en permanent estat de discriminació, desprotecció i patologització. També als països del món on són reconeguts els seus drets, el progrés que s’ha donat per descomptat és cada vegada més fràgil i augmenten els delictes d’odi. “Massa persones LGTBIQ+ a Europa viuen en les ombres amb por de ser ridiculitzades, discriminades o fins i tot atacades”, recorda.
Pel què fa a l’Església catòlica, els paradigmes pels quals ha anat evolucionant en l’acceptació i la inclusió de les persones LGTBIQ+ són tres. En primer lloc el paradigma de la por, a partir de les interpretacions literals de la Bíblia com a evidència de la condemna de Déu. En segon lloc, es supera la criminalització però persisteix l’ombra de malaltia i la concepció de pecat pel seu estil de vida, en el que s’anomena com a paradigma de la misericòrdia. I finalment, el papa Francesc, pronunciant per primera vegada la paraula “gai” -“si una persona és gai i cerca el Senyor i té bona voluntat, qui soc jo per jutjar-la?”-. inaugura el paradigma del reconeixement. Però “la inclusió de la diversitat en plena igualtat dins de l’Església catòlica és un paradigma encara per estrenar per la jerarquia”, diu Vilà, tot i que s’hi treballa des de fa dècades des de moltes comunitats i moviments de base. Vilà també dedica un capítol a repassar els textos bíblics que s’utilitzen per condemnar les persones LGTBIQ+ i conclou que no permeten aquesta interpretació. Considera l’autor que cal repensar, de manera radical, les reflexions teològiques sobre l’homosexualitat, precisament per fidelitat a la Bíblia i a Jesús de Natzaret.
Traspassar el marc de l’acolliment
Tanca el quadern el capítol que signa Montserrat Escribano [veure entrevista], que aposta per fer un pas més. “L’Església d’aquest temps sinodal té l’oportunitat de traspassar el marc de l’acolliment en el qual s’ha instal·lat respecte a les anomenades minories sexuals o les dones per transitar cap a un espai de reconeixement i de diàleg fecund des del qual pensar la complexitat de la sexualitat i del sexe”, afirma. Segons Escribano hem de buscar un marc teològic, més enllà de la bona voluntat expressada en termes d’acollida o d’acompanyament pastoral, on la llibertat, la igualtat i la justícia siguin preservades pel Magisteri, el dret eclesiàstic i les institucions eclesials.
La teòloga recorda que partim d’una qüestió encara no resolta: la idea d’universalitat i de com definir l’ésser humà ha estat formulada a partir de la idea mitologitzada d’un home blanc heterosexual, i l’ideal de conducta eclesial ha estat l’heteronormativitat, que ha actuat com a ideologia imposada. “Tanmateix” -assegura- “ha arribat el moment de reclamar canvis, reformes i conversions profundes pròpies d’un Déu trinitari que manifesta la seva proximitat, una proximitat per a tota la humanitat”. Així, la qüestió a abordar llavors és de quina manera com a Església estem llegint la diversitat dels cossos i les seves relacions. Això obliga a superar un paradigma únic en el que hi ha unes conductes que considerem acceptables, enfront de la resta qualificades de reprovables. És cert, segons Escribano, que des de fa una anys, com a Església estem practicant l’acolliment en el cas de les persones LGTBIQ+ però la incomoditat apareix, perquè aquestes persones ja són Església i per tant, no necessiten ser acollits sinó reconeguts i amb els seus drets respectats.
Signen aquest quadern
- Enric Vilà i Lanao. Llicenciat en teologia, sotsdirector del Centre LGTBI de Barcelona, membre de l’Associació Cristiana de Lesbianes i Gais de Catalunya (ACGIL) i del Fòrum Europeu de Grups cristians LGTBI.
- Montserrat Escribano Cárcel. Doctora en Filosofia i Llicenciada en Teologia i en Humanitats. Professora de la Facultat de Teologia "San Vicente Ferrer". Membre de la European Society of Women Theological Research (ESWTR).
- James Martin. Jesuïta. Escriptor i editor de la revista America. Consultor de la Secretaria de comunicació del Vaticà i autor del llibre Tender un puente (2018) (ed Mensajero) on explica com l'església catòlica i la comunitat LGTBIQ+ poden iniciar una relació de respecte, compassió i sensibilitat.
Materials
- El reconeixement de les persones LGTBIQ+ en l’Església - CAT [descarregar]
- El reconocimiento de las personas LGTBIQ+ en la Iglesia - ESP [descargar]
- Recognition of LGBTIQ+ persons in the Church - ENG [download]
- Vídeo-entrevista amb Montserrat Escribano: