(Fundació Pere Tarrés) El Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés organitza aquest divendres 8 de novembre al vespre l'acte “Mirem més enllà”, una jornada temàtica que té com a objectiu principal capacitar en qüestions com la prevenció del racisme als monitors i responsables dels 200 centres d’esplai federats. Amb aquesta jornada, el MCECC-Pere Tarrés vol donar eines als educadors dels centres d’esplais, com a agents socials actius i de referència per a prop de 25.000 infants, joves i adolescents, per abordar el fenomen migratori i les seves conseqüències en el dia a dia de la nostra societat.
La sessió aprofundirà en la situació en què es troben els joves i infants migrats sense xarxa familiar que arriben a Europa i com des la societat i l'esplai es poden acollir aquestes persones i atendre les seves necessitats. Per això la jornada comptarà amb el testimoni d’Ousman Umar, fundador de l’ONG NASCO Feeding Minds, que té com a objectiu millorar l’alfabetització digital dels infants a la seva Ghana natal, i autor del llibre “Viatge al país dels blancs”. En aquest llibre, Umar explica en primera persona l’odissea que va viure quan, amb només tretze anys, va decidir viatjar fins a Europa travessant primer el Sàhara a peu i després el mar en una embarcació, així com també el racisme que va patir en arribar a Catalunya.
Després de la intervenció d’Umar, la jornada continuarà amb dos tallers que pretenen aprofundir i reflexionar sobre com es percep la realitat migratòria als diferents centres d’esplai i quin posicionament cal adoptar. El primer serà conduït per Montse Sòria, coordinadora d'Acció Social de la Fundació Pere Tarrés, i sota el títol “Deconstruïm el concepte”, evidenciarà les connotacions estigmatitzadores associades al terme MENA, amb el qual es coneix els joves i infants que migren a Europa sense referents familiars. El segon permetrà compartir casos de realitats viscudes a l'esplai, centrant-nos en com l'equip de monitors i monitores aborda el tema.