En aquest seminari explorarem el moment actual del nostre món i de les nostres vides a la llum del que ens ensenyen les tradicions filosòfiques i espirituals d’Orient i Occident, clàssiques i contemporànies — i a la llum també del que ens mostra la ciència d’avantguarda)
+ Temàtica del seminari
Quin és el sentit profund de la vida humana en la societat contemporània? Quin sentit tenen les perspectives tradicionals de saviesa, filosòfiques o espirituals, davant les explicacions científiques i i les seduccions tecnològiques? Com podem conrear la nostra interioritat? Davant la crisi sistèmica del món contemporani (ecològica, econòmica, social) cal deixar enrere els valors materialistes, ja obsolets, i avançar cap a visions, pràctiques i experiències postmaterialistes. En aquest seminari explorarem el moment actual del nostre món i de les nostres vides a la llum del que ens ensenyen les tradicions filosòfiques i espirituals d’Orient i Occident, clàssiques i contemporànies — i a la llum també del que ens mostra la ciència d’avantguarda). I ho farem combinant sessions breus amb diàlegs filosòfics.
+ Sobre el convidat
Jordi Pigem (1964) és filòsof de la ciència i escriptor. Doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona, amb la tesi El pensament de Raimon Panikkar: Una filosofia de la interdependència (Institut d’Estudis Catalans, 2007). Del 1998 al 2003 va ser professor i coordinador de l’Àrea de Filosofia del Masters in Holistic Science del Schumacher College a Dartington (Universitat de Plymouth). El 1999 va obtenir el Premi de Filosofia de l’Institut d’Estudis Catalans, i el 2006 el Premi d’Assaig de Resurgence i la Scientifica and Medical Network. Va ser coordinador de la revista d’ecologia Integral entre 1989 i 1992. Ha estat el coordinador dels primers volums de l'edició catalana de l'Opera Omnia Raimon Panikkar. És autor de La odisea de Occidente; Buena crisis; GPS; La nueva realidad i Inteligencia vital (tots publicats a Kairós), i ha participat en Pluralisme i interculturalitat; Espirituals sense religió; Mite, símbol, culte i Mística, plenitud de Vida (publicats a Fragmenta).
+ Què és El Jardí de Casa Virupa?
Des de Casa Virupa volem connectar amb la filosofia i les corrents de pensament de la nostra terra. Especialment amb les que busquen la transcendència en allò quotidià i fomenten la cura d'un mateix i dels altres. Per aquesta raó, amb El Jardí de Casa Virupa volem facilitar una experiència integral del que és filosofar tal com es practicava a les escoles antigues.
Pretenem rescatar del fangar del temps el sentit de la filosofia en la seva gènesi, quan s’entenia com una forma de vida, gairebé sempre comunitària. Ser filòsof volia dir implicar-se radicalment en la transformació d’un mateix, a la vora del referent filosòfic i dels companys de camí, per tal de viure d’una manera més humana. Els grans savis rebien aquesta consideració més per la seva forma de viure i de morir que no pas per les seves paraules. I els antics ho sabien bé: la filosofia neix, creix, es reprodueix (i només així no mor!) si es fa amb els altres i per als altres: d’aquí ve l’existència de l’Acadèmia de Plató, el Liceu d’Aristòtil, la Stoa dels estoics o el Jardí d’Epicur.
El cicle combinarà seminaris que impartirà el nostre convidat, passejades per Tavertet, àpats exquisits a la vora del foc a l’hivern o al jardí a l’estiu... La fórmula per reviure aquest model és molt senzilla, sempre l’hem tinguda a l’abast: compartir la riquesa de la quotidianitat.
Cada trobada dura, com a mínim, un cap de setmana. Nosaltres ens encarreguem de facilitar les condicions per a garantir que l'experiència amb el filòsof i els altres assistents sigui el més acollidora i íntima possible.
L'aportació econòmica és de 250 € per als socis permanents i de 280 € per socis temporals, i inclou:
-
L'assistència al seminari (tres sessions).
-
Tots els àpats (dos sopars, dos esmorzars i dos dinars).
-
Els aperitius que es prenen entre hores; cafès, tes, aigua, fruita...
-
El material necessari per a un seguiment òptim del seminari.
-
Possibilitat de dormir a la casa en habitació compartida o doble.
En cas que no es faci la pernocta a la casa i es vulgui, facilitarem el contacte amb una casa rural i un hostal a Tavertet, a només 2 km de la nostra casa.
Les places al seminari són limitades a 15 assistents.
Més informació: http://www.casavirupa.com/jardicasavirupa