Vés al contingut

(David Casals i Vila –CR) Els adventistes gestionaran la primera llicència que, de forma legal, el Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) ha atorgat a una institució religiosa no catòlica de Catalunya. Ho faran en el dial 91.0 de la FM des del municipi d'El Pont de Suert, a l'Alta Ribagorça, i segons ha explicat el pastor José Troncoso en declaracions a CatalunyaReligió.cat, el seu objectiu és tenir-ho tot a punt per començar les emissions tan aviat com sigui possible.

Troncoso ha concretat que emetran des de Barcelona i que el seu objectiu és tenir una franja de programació pròpia, diferenciant-se així d'altres emissores evangèliques. Així, pretenen incorporar el català i no limitar-se únicament a reemetre programes en castellà fets des d'Amèrica Llatina.

Ara, la comunitat s'ha bolcat en modernitzar l'estudi de ràdio que tenen en l'única escola evangèlica que hi ha en funcionament a Catalunya i que també gestionen els adventistes: es tracta de l'Escola Urgell, situada a l'Eixample de Barcelona, on s'ubica una petita emissora feta des del col·legi i que opera en l'àmbit del barri.

Fonts de la Generalitat han indicat a CatalunyaReligió.cat que la llicència l'han concedit a la comunitat adventista perquè es van presentar al corresponent concurs i complien amb “tots” els requisits tècnics. Aquesta concessió forma part d'una vintena de llicències que el CAC va atogar aquest setembre mitjançant un concurs, on es van presentar més de 200 candidatures.

A Catalunya operen, des de fa anys, moltes emissores evangèliques, però cap d'elles emetia de forma regular. Entre elles, hi ha estacions amb molta història, com Radio Amistad, emissora pentecostal que va començar a emetre a finals dels anys 80 des de Sabadell, i que ha estat tancada en diverses ocasions per no tenir llicència. En l'actualitat també ho fan altres estacions com Onda Paz i Ràdio Bonanova, vinculada als baptistes. També opera il·legalment la catòlica Radio Maria.

“Estem satisfets d'haver obtingut, per fi, una llicència”, ha explicat en un comunicat el responsable del departament de comunicació de la Unió Adventista Espanyola, Pedro Torres, que hi afegeix: “Portem molts anys patint discriminació en tots els concursos on ens hem presentat”.

Torres defineix com un “èxit” el fet d'haver obtingut una llicència, i ha lamentat que, tot i que la legislació estatal “contempla la figura de les emissores de ràdio culturals”, els adventistes mai no havien tingut l'oportunitat d'accedir-hi.

Una tradició amb arrelament a Catalunya

El moviment adventista sorgeix als Estats Units i el seu nom complet és ‘Església Adventista del Setè Dia', i tenen presència a Catalunya des de 1903. El seu sorgiment es produeix a mitjans del segle XIX, i s'emmarca en un context on van començar a aparèixer grups que posaven èmfasi en proclamar la imminència de la Segona Vinguda de Jesucrist, complint així les profecies bíbliques.

Les seves posicions doctrinals es fonamenten en un principi bàsic de la Reforma Protestant: la Bíblica com a única regla de fe i conducta. Les celebracions les fan dissabte i no diumenge (i d'aquí el seu nom, el ‘setè dia') i des dels seus orígens han posat l'accent en la higiene, la bona alimentació i la salut, i de fet, foren pioners en el desenvolupament de la salut pública.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.