Vés al contingut

(Glòria Barrete –CR) El Mercat de les Flors de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins a aquest diumenge 7 de març l’espectacle de dansa Teresa, del coreògraf Andrés Corchero. Una obra que es basa en la obra escrita de dues dones, Santa Teresa de Jesús i Simone Weil, i que compta amb sis ballarines sobre l’escenari a la recerca de la connexió entre l’humà i el diví.

Fa sis anys que Andrés Corchero, Premi Nacional de Dansa de Catalunya 2003, va oferir un taller sobre Santa Teresa de Jesús a l’Institut del Teatre. “Sempre m’he sentit atret per tot el que no coneixem respecte a la fe i les creences”, afirma.

Tot i no ser creient, Corchero explica que sí creu en quelcom superior a nosaltres que no sap com anomenar, i sovint s’ha sentit cridat a “reflexionar sobre la divinitat, sobre allò que no és tangible”, alhora que l’han atret aquelles persones que creuen en quelcom “d’una manera molt ferma i contundent” i que solen tenir “una visió crítica de la institució religiosa com a tal”. I en aquesta atracció s’hi troben les figures de Santa Teresa de Jesús i Simone Weil.

“Santa Teresa sempre m’ha semblat una figura important, també com a dona, lluitadora pels seus drets, contra la Inquisició, amb la voluntat de construir una Església més normal”. Amb Simone Weil el descobriment va venir a través d’una alumna. “Vaig descobrir el món, l’escriptura i filosofia de Weil”. Una dona, creu, que també es va acostar a la mística “però des d’un lloc més terrenal”.

Corchero es va reconèixer una mica en aquestes dues grans dones i va pensar en la possibilitat de transportar aquella saviesa als cossos dels alumnes. “Primer amb als alumnes de l’Institut fa sis anys, i ara amb les ballarines sobre l’escenari del Mercat de les Flors”.

L’obra de dansa Teresa es basa en el llibre ‘El libro de la vida’ de la santa d’Àvila, i el llibre ‘La gravedad y la gracia’ de Weil. La investigació feta per Corchero, més que llarga i intensa, explica, s’ha basat sobretot “en intentar trobar quines paraules d’aquestes dues dones ens ressonen i ens feien reflexionar sobre la connexió amb quelcom diví”.

Cada una de les ballarines, reconeix Corchero, ha fet propostes, i ell és qui ha construir el fil conductor. A nivell estètic, explica, els espectadors trobaran algunes escenes que ja havien aparegut en el taller de fa sis anys, afegint, per exemple, un seguit de frases de Weil, “com sentències”, que les viuen les ballarines amb el seu cos. “No intentem explicar les vides de Santa Teresa o Simone Weil, sinó expressar amb el cos les essències de les quals elles parlaven com la compassió, l’amor, el sacrifici o el dolor”.

I és que per al ballarí i coreògraf la dansa “té a veure amb les emocions”, i en com cal una energia entre ballarí i espectador “perquè el missatge es comparteixi”. La dansa, afirma Corchero, “es presta a expressar conceptes intangibles”.

L’obra Teresa es podrà veure aquest dissabte a les 20h i aquest diumenge a les 18h.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.