Vés al contingut

(Catalonia Sacra) Ha finalitzat la restauració del retaule barroc de Santa Anna de la Catedral de Tortosa. La restauració, promoguda pel Capítol de la Catedral i pel bisbat de Tortosa, ha estat dirigida pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) i s’ha dut a terme a les seves instal·lacions a Valldoreix, durant dotze mesos.

El retaule es va desmuntar l’any passat amb caràcter d’urgència, en detectar-se un alt risc de col·lapse d’un dels laterals a causa de l’estat de conservació molt deficient del suport de fusta i de l’estructura, que posava en perill tant la integritat del retaule, com també la seguretat dels visitants i fidels. Els treballs d’avaluació van permetre determinar que el retaule no s’havia desmuntat mai des que va ser obrat pels seus autors.

La intervenció al retaule ha consistit principalment en la consolidació, estabilització i reforçat per corregir les greus deficiències estructurals. També s’ha desinsectat, mitjançant anòxia, totes les peces i s’ha netejat la superfície pictòrica per retirar els estrats de brutícia que amagaven els colors i la brillantor de la dauradura originals. Els treballs han estat el més respectuosos per l’obra, tenint en compte la seva història i ús litúrgic.

Actualment, les 56 peces del retaule esperen la tercera i última fase d’intervenció, que consistirà a muntar de nou el retaule en el seu emplaçament original. Aquesta darrera fase es portarà a terme durant el primer trimestre de 2020.

Aquest retaule, antigament dedicat a Sant Ruf d’Avinyó, el formen 56 peces va ser fet en fusta d’alba tallada, policromada i daurada, entre 1728 i 1732. Encarregat pel Capítol de la Catedral de Tortosa, va ser obra de l’escultor Isidre Espinalt i Serra-rica (Sant Joan d’Oló, 1658 – Sarral, 1737) i del seu fill homònim.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.