ACN | Tarragona es prepara per commemorar els 700 anys de l'arribada del braç de Santa Tecla a la ciutat. La festivitat tindrà el seu moment àlgid del 12 al 25 de setembre d'enguany, en unes festes de Santa Tecla "excepcionals". Aquest dimecres s'ha presentat la seva programació en un acte públic que ha aplegat més de 200 persones d'entitats, polítics i patrocinadors implicats en la commemoració, els quals s'han fet una fotografia de família a les escales de la catedral.
Entre els plats forts de la celebració destaquen l'acte inaugural, on s'oferirà una lectura actualitzada de la figura de la patrona, i la cloenda, on s'estrenarà una peça musical del compositor Josep Vila i Casañas. "Comencem un viatge meravellós", ha dit l'alcalde Pau Ricomà.
L'acte principal per presentar el projecte Santa Tecla 700 s'ha celebrat aquest dimecres al vespre a la plaça de les Cols, en un acte públic, conduït per l'actor Fermí Fernández, on s'han donat a conèixer els detalls del programa per commemorar els 700 anys de l'arribada de la relíquia del braç de Santa Tecla. En el seu discurs, l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha afirmat que aquesta festivitat permetrà projectar el municipi al món. "Som una ciutat viva, amb un teixit cultural, artístic i social importantíssims. Som capdavanters en cultura popular i Catalunya ho ha de saber", ha expressat. El batlle també ha assenyalat que s'ha treballat en l'efemèride com "una oportunitat per apostar pel talent local".
Pel que fa a la programació, arrencarà el 12 de setembre amb l'espectacle inaugural, ideat i dirigit per Marc Chornet i amb música original de Roger Conesa. La inauguració serà un dels plats forts de la commemoració i es farà a la Tarraco Arena Plaça. L'espectacle oferirà una lectura contemporània, i molt arrelada a la ciutat, de la figura de la patrona. Així, les actrius Muntsa Alcañiz, Agnès Busquets i Júlia Creus encarnaran les diverses edats i peripècies de Santa Tecla amb la Tarragona actual com a escenari. Tot plegat amb la finalitat de traçar un retrat del municipi que vibri a cavall de la memòria, la tradició, el present i el futur.
"He hagut de lluitar per fer alguna cosa més emocionant que la tradició, com és l'entrada del braç de Santa Tecla o una diada de castells, estem intentant fer un espectacle allunyat de la litúrgia", ha explicat Chornet durant l'acte. Per la seva banda, l'actriu Agnès Busquets ha dit que tindran el "goig" de fer créixer el projecte creatiu i que mai s'hagués imaginat que es posaria a la pell de la patrona de la ciutat.
La cloenda també serà un dels principals actes de la commemoració. La Catedral de Tarragona serà l'encarregada d'embolcallar el so i el relat en un concert dirigit pel tarragoní Xavier Pastrana, que se celebrarà el dia 25 de setembre. En l'actuació, s'interpretarà una peça musical dedicada a la verge, creada expressament per l'ocasió, pel "prestigiós" compositor Josep Vila i Casañas. La nova peça, 'Vesperae Tarraconensis', serà interpretada per més de 150 persones, entre els quals hi haurà quatre cors, dotze instrumentistes de vent, orgue i dos solistes. A més, els músics tindran un marcat accent tarragoní, especialment en l'apartat coral.
De fet, segons expliquen els organitzadors, els cors es distribuiran en quatre punts -davant del retaule, als laterals del creuer i al cadiram de la nau central- fent que en determinats moments el so canviï de posició, quan cantin sols, i en d'altres la música es podrà sentir com un embolcall de 360 graus. "Aquesta disposició presenta tot un repte per ser aplicada en una sala tan gran com la de la catedral", indiquen els seus responsables.
La Mostra de Folklore Viu comptarà amb elements d'arreu del territori
En la presentació, també s'ha destacat l'acte de la Mostra de Folklore Viu, que serà un homenatge extraordinari als seguicis populars, en especial, al tarragoní. Habitualment, aquesta cercavila té un caire temàtic molt determinat, però enguany, la mostra inclourà una selecció de més d'una vintena d'elements, com ara la Mulassa de Valls, els diables de Vilanova i la Geltrú o els Balls de bastons de l'Arboç. Tots ells triats pel seu valor i singularitat i pel fet de disposar d'un homòleg en la festa major tarragonina.
"El nostre seguici és el més bonic de Catalunya, tenim uns balls i elements preciosos", ha opinat la tècnica de Cultura de l'Ajuntament i coordinadora de la mostra, Ester Roca. La Mostra de Folklore Viu també tindrà un recorregut especial, el 17 de setembre, que començarà i acabarà a la plaça de la Font. "Volem que sigui un dia festiu i emotiu. Volem que Tarragona aquell dia sigui capital de la cultura popular", ha afegit Roca.
Dansa, documentals i projecte fotogràfic, els altres actes
A la vegada, s'ha programat un espectacle de dansa, de La Im.perfecta Dansa, dos documentals i un llibre il·lustrat que ajudaran a difondre el coneixement de la festivitat i un projecte fotogràfic de retrats a joves teclers de totes les entitats del Seguici, encapçalat pel fotògraf David Oliete. Finalment, la Professó del dia 23 de setembre tindrà "aire màgic", amb un camí de llum que il·luminarà el recorregut de la relíquia del braç de Santa Tecla gràcies a la participació del públic assistent i l'organització de les agrupacions de la Setmana Santa de la ciutat.
També es commemoraran els 700 anys dels Gremis de Marejants i Pagesos, ja que l'arribada de la relíquia coincideix amb la primera referència històrica d'ambdues entitats. Així, el Gremi de Marejants ha aprofitat l'avinentesa per tornar al Seguici amb la recuperació del Ball de Titans. A banda, s'han programat altres activitats com 'Rapers i Vells', versots als instituts o l'auca de Santa Tecla, entre moltes altres iniciatives. Les entrades per als espectacles de la inauguració i de la cloenda es posaran a la venda a partir d'aquest dijous i es podran adquirir per mitjà del web de l'Ajuntament.