Vés al contingut

(Glòria Barrete –CR) L'any 1968 un grup d'amics, membres de diferents esglésies evangèliques, crea la revista 'Presència Evangèlica'. Una publicació en català, de periodicitat trimestral, i amb una clara voluntat de ser una "finestra oberta a la societat". Enguany 'Presència Evangèlica' celebra els 50 anys d'història i ho commemorarà amb un acte festiu el divendres 9 de novembre a l'església evangèlica Assemblea de Germans del barri de Gràcia de Barcelona.

"L'any 1968 era una època en que no era tan fàcil com ara fer una publicació en català", reconeix Noemí Cortès, presidenta de la Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya -IBEC-. Tot i la dificultat, des d'IBEC, institució que edita 'Presència Evangèlica', es va tenir clar que calia un mitjà de comunicació per a les comunitats evangèliques de parla catalana.

Feia dos anys, l'any 1966, que havia nascut la Fundació Bíblica Evangèlica de Catalunya, que va modificar el nom l'any 1985 a l'actual IBEC. Era una institució fundada per pastors i laics protestants de l'Església Evangèlica que volia contribuir a la normalització del català i la traducció dels textos bíblics. Amb la mateixa finalitat naixia dos anys més tard la revista 'Presència Evangèlica', un mitjà de comunicació en català per a la comunitat protestant.

Un mitjà 100% voluntari

50 anys de revista en català que té també el mèrit de ser des dels seus inicis i fins avui un producte 100% voluntari. Compten amb la figura del director, d'un equip de redacció i d'un equip de maquetació, "com qualsevol revista actual", però amb el distintiu afegit que tota la feina "és voluntària".

Tot i sorgir com un mitjà per a les comunitats protestants de casa nostra, 'Presència Evangèlica' té un interès clar per arribar al gran públic. "Creiem que 'Presència Evangèlica és molt important per evangelitzar, però també ho és per donar-nos veu dins la societat". No persegueixen tan sols que la gent sàpiga que existeix una revista protestant sinó més aviat treballen perquè se'ls reconegui com "una finestra oberta a la societat". "Som gent normal amb les mateixes preocupacions que la resta de societat, siguin creients o no". Des d'IBEC Cortès afirma que més enllà de ser un canal per transmetre les idees de la comunitat evangèlica, la revista ha de servir "perquè la gent ens conegui i pugui fer una valoració sobre les nostres creences".

Amb aquesta voluntat d'apropar-se al públic general, 'Presència Evangèlica' tracta temes molt diversos i amplis. Es poden trobar des de reflexions bíbliques d'algunes persones referents a temes de divulgació sobre economia o temes socials com són els problemes derivats de les hipoteques, per exemple.

El darrer número publicat, l'especial dels 50 anys de la revista, compta amb una portada feta pel pintor Sergi Barnils, així com tot un espai a l'interior de la revista dedicat a les pintures que Barnils va presentar per a l'elecció de la portada i una entrevista.

Actualment 'Presència Evangèlica' es distribueix als subscriptors, però també es pot trobar a la llibreria Abba del carrer Girona a Barcelona. "De moment no tenim quioscos on es pugui vendre la publicació", però qui la vulgui rebre pot demanar-la a través del formulari de contacte de la pàgina web d'IBEC.

I en plena celebració del cinquantè aniversari, 'Presència Evangèlica' pateix també un gran canvi. Qui ha estat durant dècades el director de la publicació, Benjamí Planes, ha decidit deixar les seves funcions al capdavant de la publicació. "Un traspàs que ja s'ha anat fent des de fa un cert temps i que ha estat assumida per la responsable de maquetació que alhora va aprofitar el canvi per modificar una mica l'estil de la publicació i adequar-la als nostres temps".

Acte celebratiu

I com 50 anys d'una publicació en català bé mereix una commemoració, el 9 de novembre tindrà lloc un acte festiu que servirà "no per dir què bé ho hem fet', sinó per "retrobar gent que segur fa temps que no veiem". L'acte comptarà amb un apartat de salutacions, una explicació de la història de la revista amb imatges, una taula de conversa amb Josep-Lluís Carod Rovira, Daniel Giralt-Miracle, Guillem Correa, i Enric Vendrell, així com l'actuació musical del cor Carlit Gospel que celebren enguany 30 anys, i un petit refrigeri i l'exposició de pintures de Sergi Barnils.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.