Vés al contingut
Autories
Imatge de l'autor
Nom
Cognoms
Teresa Losada
Fotografia: Teresa Losada, fundadora de l'entitat [Fundació Bayt al-Thaqafa]

Just ara fa 50 anys, s’iniciava a Barcelona un projecte innovador dins de la família de les Germanes Franciscanes missioneres de Maria: La Fundació Bayt al-Thaqafa. Teresa Losada, juntament amb altres germanes de la congregació, va decidir crear un espai que suposés una llar per les persones migrades que arribaven a la ciutat, amb un objectiu triple, com és fomentar el diàleg, la trobada i la dignitat de les persones. 

Losada, l’ànima de la fundació, va dedicar tota la seva vida a promoure el diàleg i la trobada entre cultures, posant l’accent sempre en la preservació de la identitat individual i col·lectiva de les persones que s’acostaven i s’acosten a l’entitat. Aquesta dedicació, amb una clara visió pinera en entendre i aplicar la interculturalitat des de la pràctica,  va fer que la germana franciscana posés tot els seus esforços en trobar espais per poder dur a terme els objectius de la fundació, com és el cas de l’habilitació del primer oratori musulmà de Barcelona, a la Basílica de Santa Maria Mar. 

"Bayt vol dir casa i Thaqafa és cultura, és a dir la casa de la cultura"

Àlex Blasi, Tècnic als programes d’Allotjament Temporal i Acollida Sociolingüística i voluntari des de 1994, explica que Bayt al-Thaqafa és una transliteració de l’àrab a l’alfabet llatí i que “Bayt vol dir casa i Thaqafa és cultura, és a dir la casa de la cultura. És el nom que va voler la fundadora posar des dels principis, des que encara no era en Fundació quan encara érem una associació”. Pel que fa al nom en àrab que Losada va voler posar al projecte, Blasi també explica que “com que l’entitat es va fundar als anys 70 aquest nom, que era una transliteració de l'àrab, no s'acceptava. Ens vam haver de posar un altre nom el d’Asociación de la Amistad con los Pueblos Árabes, però sempre ha estat ‘el Bayt’”.

50 anys després, la Fundació s’erigeix en un espai de referència en el respecte, l’acompanyament i la reivindicació del dret de participació política i social dels immigrants. Des de l’entitat, fent una mirada al passat es mostren molt contents de poder celebrar aquesta efemèride. Àlex Blasi, la història de la federació, indica que “Hi ha hagut alguns moments que hem pensat que no hi hauria hagut continuïtat. Saber que hem pogutcelebrar 50 anys i tenir una previsió de poder durar bastant més és una gran notícia per nosaltres”. Tal com apunta Blasi, aquest aniversari no hauria estat possible sense els voluntaris, els treballadors, les persones en pràctiques i els usuaris que dia a dia fan que la fundació sigui un organisme viu. 

"Saber que hem pogutcelebrar 50 anys és una gran notícia per nosaltres"

Actualment, la Fundació Bayt al-Thaqafa, compta amb el suport de les Germanes Franciscanes missioneres de Maria i l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, i compta amb una llarga llista de projectes actius entre els quals cal destacar l’acollida sociolingüística, l’assessoria jurídica o els 30 pisos d’allotjament temporal per a persones migrades. La fundació compta amb quatre seus diferents distribuïdes a Barcelona i Sant Vicenç dels Horts. A més, Blasi recorda que al llarg del dia a dia de l’entitat col·labora amb altres institucions: “Gestionem amb una licitació amb l’Oficina d’ Afers Religiosos de l'Ajuntament de Barcelona i bastants projectes més. També tenim força activitat amb l'Ajuntament de Barcelona, com per exemple bona part de l’acció que fem per a dones”.

Un acte per celebrar els 50 anys

Per celebrar l’efemèride, el dimarts 19 de novembre, la Basílica de Santa Maria del Mar acollirà l’acte “Diàleg i acollida: models per a la transformació social”, una trobada per promoure el diàleg intercultural i la reflexió sobre els models d’acollida inclusius. L’acte comptarà amb la participació d’autoritats de l’àmbit social i institucional, així com d'experts en migracions i diversitat. La benvinguda inclourà intervencions de representants de la Basílica, Bayt al-Thaqafa, l’Ajuntament de Barcelona, i la Generalitat de Catalunya. També es projectarà un vídeo commemoratiu en honor a Teresa Losada, fundadora de la fundació, que destaca el paper de l’entitat en l’acollida de persones migrades.

La trobada també inclourà una taula rodona amb especialistes en drets de les persones migrants de diversos contextos culturals i geogràfics, moderada per la periodista Marta Font. Una actuació musical de Burruezo & Nur Camerata, que aportarà una fusió d’influències andalusines, medievals i sufís, posarà la nota musical de l’acte, que finalitzarà amb tres intervencions a càrrec d’Isabel Álvarez, germana franciscana missionera de maria; Quim Erra, de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu: i Àlex Blasi

Persones

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.