Des de fa 5 anys, tothom qui disposa d’un telèfon mòbil o d’una tauleta tàctil pot portar a sobre, allà on vagi, les lectures pròpies de la missa del dia en un missalet virtual. Aquesta facilitat d’accés als textos litúrgics és gràcies a l’aplicació ‘la Missa de cada dia’, confeccionada curosament per l’Editorial Claret. El programari, que va ser presentat ara fa 5 anys, demostra que, com ja va dir el Bisbe Vadell: “L'Església està preparada pel món digital”.
Ara bé, la iniciativa de facilitar als usuaris l’accés als textos de la missa no va néixer ara fa 5 anys i tampoc va ser ideada en format digital, sinó que es retrotrau a una idea de dos pares claretians -Josep i Pere Codina- de fa més de 30 anys. Pere Codina, explica que la idea d’apropar els textos de la missa a les persones neix a partir d’alguns projectes que ja estaven actius a països com Brasil i Canadà, i, més concretament, a un projecte que el Monestir de Montserrat havia començat a fer just abans de la Guerra Civil: “jo coneixia que durant els anys de la República, des de Montserrat, s'havia fet una publicació semblant a la d’aquests països tot i que només era dels diumenges, d’un quadernet per cada diumenge en llatí i en català amb els textos de la missa. Aleshores vam dir, bé, està bé, podem provar amb aquesta experiència inicial”.
“El més important per nosaltres era el disseny. Vam triar la mida d’un CD, un element pensant per poder ser dut a la butxaca”
Aquest seria l’origen de la iniciativa ‘La Missa de cada dia’, una publicació setmanal en paper, de mida reduïda, on constessin les lectures de les misses d’aquella setmana. Codina indica que en un inici van haver de donar moltes voltes a la idea del disseny de la publicació. “El més important per nosaltres era el disseny. Vam estar plantejant diverses opcions, però, finalment ens vam decantar per fer la publicació de la mida d’un CD, un element pensant originàriament per poder ser dut a la butxaca”.
Un altre element important a considerar durant el naixement de la iniciativa, va ser el tipus de paper i el sistema d’impressió que calia adoptar per poder fer econòmicament viable la publicació dels llibrets, donada la “migradesa” del mercat editorial català. Codina indica que es van fer diversos estudis i proves per trobar l’opció més adient: "no faríem servir el sistema clàssic d’impressió a base de 'fotolits' de cel·luloide que eren molt cars, i provaríem, en canvi, un sistema nou, utilitzar el paper vegetal que feien servir els dibuixants i que tenia un cost molt baix”. El resultat va ser satisfactori, i els llibrets es van poder vendre a un preu no sols raonable, sinó, fins i tot, reduït. “L’impressor creia que aquesta idea no funcionaria, però després de veure l’encert, no parava de fer-ne propaganda”, recorda Codina.
“L’impressor creia que aquesta idea no funcionaria, però després de veure l’encert, no parava de fer-ne propaganda”
Els objectius principals que van moure els dos pares claretians a idear la iniciativa variaven molt segons el públic usuari dels quaderns. Segons Codina, el comú dels cristians “trobaven en la publicació un instrument per preparar i seguir l’eucaristia cada dia” i per persones que no anaven a missa cada dia, els servia per “poder, al vespre, llegir la Paraula de Déu de dia o de l’endemà”. Codina també apunta que era -i és- una eina molt efectiva pels sacerdots “per poder preparar a casa seva, i no improvisar sobre l’altar, una homilia centrada en les lectures de cada dia amb calma i tranquil·litat”. En definitiva, el projecte va néixer amb “la intenció de posar a la base, sobretot, la paraula de Déu, no amb una lectura erudita sinó amb un missatge que arriba al cor i ens proposa alguna cosa”.
"la intenció de posar a la base, sobretot, la paraula de Déu, no amb una lectura erudita sinó amb un missatge que arriba al cor"
Per Pere Codina el fet que l’aplicació que recull en format virtual el projecte que ell mateix va iniciar amb el seu company claretià Josep Codina hagi arribat al 5è aniversari, respon, en primer lloc, a una vigència absoluta dels objectius inicials de la iniciativa, i, en segon lloc, “a una utilitat de molta gent que utilitza l’aplicació per acostar-se a la Paraula de Déu i l’Evangeli”. A més, afegeix codina, també és una molt bona eina per ajudar a les persones que es troben en dificultats per seguir les lectures, ja sigui per problemes de sonorització de les esglésies o per les persones que tenen problemes d’oïda: “hi ha dificultats, moltes vegades, per sentir la paraula de Déu, i hi ha molta gent que mentre s'està llegint, ho va seguint també des del llibret o el telèfon. Per exemple, per una persona gran, si tu vas llegint, vas seguint sobre el llibre el text que s'està llegint o que s'està proclamant t'adonaràs que és més fàcil d'entendre el que es diu”.
El funcionament de l’aplicació: una via per facilitar l’accés a les lectures
L’aplicació -disponible tant en format Android com iOS- presenta un disseny molt clar i intuïtiu per poder fer-la servir de manera pràctica i àgil des de qualsevol lloc. Els continguts es poden consultar a través d’un mosaic-calendari setmanal que inclou les lectures de la missa pròpies del dia i de la setmana; amb la possibilitat també de consultar els textos de celebracions passades o properes. A més, adapta automàticament els textos segons la ubicació de l’usuari o les preferències indicades en relació amb la diòcesi i la ciutat on es troba aquell qui l’usa.
La funcionalitat ha estat pensada per preveres i fidels, cosa que permet accedir de manera pràctica i àgil als continguts de la missa diària des de qualsevol lloc. A més, dins l’aplicació també es poden trobar comentaris de l’evangeli, introduccions i pregàries pròpies de determinades solemnitats i el santoral. Un element important a destacar és que el programari de ‘La Missa de cada dia’ funciona de manera offline, és a dir, no requereix l’accés a internet per poder accedir als continguts per seguir les celebracions. De fet, qualsevol usuari pot “fer-se seva” l’aplicació, indicant les seves preferències pel que fa a la tria de continguts com per la mida de lletra, l’interlineat del text i l’idioma -perquè els continguts es poden trobar en format bilingüe català /castellà-.
El 5è aniversari del llançament de l’aplicació ‘la Missa de cada dia’ demostra que els postulats inicials que van encoratjar els dos sacerdots claretians -Pere i Josep Codina- a impulsar la iniciativa són completament vigents. I és que, tot i la irrupció del món digital, els usuaris encara volen acostar-se a la Paraula, fins i tot en format digital.