(Glòria Barrete –CR) Hi ha qui sent emoció en travessar un dels ponts que va de Barcelona a Monistrol i veure la silueta de la muntanya de Montserrat, altres s'encomanen a la Mare de Déu quan juga el Barça i molts més pugen sovint per fer excursions, realitzar una promesa o fer turisme. Fa quaranta anys que La Salle Catalunya fa la tradicional pujada a peu a Montserrat, la Papam que anomenen, van començar pujant set persones i aquest dissabte 6 de maig ho repetiran unes mil sis-centes.
L'origen d'aquestes pujades a Montserrat amb La Salle Catalunya el trobem a l'escola de La Salle Congrés de Barcelona. El germà Carles Giol i un grup de joves es van posar d'acord i van ser els primers en organitzar la pujada. "Joves del moment com l'Antonio, la Mari, en Jaume, el David, la Pepi, l'Agustí", recorda el germà Javi Núñez, responsable de Pastoral de La Salle Catalunya, "al principi era un tema dins dels grups, animant no només el que era pujar a la muntanya sinó fer-ho ja amb aquest motiu de fe i de pelegrinatge".
La fe, la fraternitat i el servei
I és que caminar i pujar a Montserrat és l'excusa. Alguns sortiran dijous des de Mollerussa, altres començaran des de Manresa, Collbató, Gallifa, La Llacuna, Hostalets o Monistrol, però tots amb l'objectiu d'arribar a la plaça "i compartir la pregària davant la Mare de Déu de Montserrat". El treball de Pastoral a La Salle gira entorn a tres valors, la fe, la fraternitat i el servei. Valors que sovint acompanyen cadascuna de les trobades més importants de l'any com la Pasqua Jove, La Clau o la Montserrat a Peu.
A la Papam es troben tots tres valors representats. "Pugem a veure i pregar a la Mare de Déu, ho fem junts en clau de fraternitat, i ens ajudem els uns als altres en clau de servei". Aquest darrer valor, el del servei, està clarament representat en els cent cinquanta voluntaris que vetllen perquè tot rutlli bé, "en cruïlles, en l'organització, o en el cap i cua de les marxes".
Un pelegrinatge solidari
Enguany que es compleixen quaranta anys de les pujades a peu a Montserrat de La Salle, s'han organitzat diferents activitats per al dissabte a Montserrat. De 12 a 13 hores es faran tallers lúdics; a la tarda de 14:30 a 15h serà el torn de la cultura popular catalana amb els gegants i els capgrossos i l'animació del grup musical 70xSet; per acabar, tindrà lloc la pregària a la basílica.
Els organitzadors de la Papam també han volgut que el pelegrinatge sigui solidari. Si hi ha algun benefici el destinaran a la Fundació Comtal i a la Fundació Proide, i per altra banda han col·laborat amb dues fundacions més, la Fundación Crisálida que els prepararan les coques del berenar, i la Fundació ARED que els ha realitzat les bufandes.
Una activitat en un indret que ha estat durant anys inspiració de poetes i artistes que van des de l'erudit alemany Guillermo de Humboldt, fins als catalans Jacint Verdaguer, Joan Maragall o Antoni Gaudí. Un indret que per a Javi Núñez "evoca a la creació de Déu" i que pot ajudar als joves a contactar amb la seva interioritat. "Potser alguns durant la nit, potser d'altres ja de dia, veient el paisatge, pujar a peu pot ajudar a apropar Déu als joves".