Un total de 27 institucions religioses han anunciat avui la seva desinversió en empreses de combustibles fòssils, enviant un missatge contundent als negociadors de la cimera climàtica de l'ONU a l'Azerbaidjan: “els combustibles fòssils són moralment inacceptables, atesos els seus efectes negatius sobre el clima, la biodiversitat i els drets humans”. Aquesta decisió arriba en un moment d’augment accelerat de les emissions de gasos d'efecte hivernacle i davant fenòmens climàtics extrems, com les recents inundacions a Espanya, que posen en risc comunitats senceres.
Els líders religiosos es mostren cada cop més preocupats pel suport continuat a energies contaminants, especialment quan ja existeixen alternatives netes, assequibles i abundants com l’energia solar i eòlica. En aquest context, grans empreses com BP han abandonat el seu objectiu de reduir la producció de petroli i Shell ha retallat els seus objectius d'emissions, una decisió que els grups religiosos consideren “miop i perillosa”.
El món religiós està fent creixents crides per acabar amb l’era dels combustibles fòssils
Entre les institucions que han anunciat la desinversió hi ha 10 diòcesis catòliques d’Itàlia, França i Irlanda, nou ordes religiosos, dues diòcesis de l'Església d'Anglaterra, una universitat catòlica al Canadà i les Associacions Cristianes de Treballadors Italians. Aquestes organitzacions se sumen a més de 570 institucions religioses d'arreu del món que, en els darrers deu anys, han abandonat les inversions en combustibles fòssils. Entre elles es troben l'Església d'Anglaterra, els jesuïtes de la Gran Bretanya, Canadà i Austràlia, així com l'Església de Suècia.
Segons els líders d'aquest moviment, el món religiós està fent “creixents crides per acabar amb l’era dels combustibles fòssils”, en contraposició amb projectes com el de l’oleoducte de TotalEnergies a Uganda i Tanzània, que amenaça de dificultar l’objectiu de mantenir l'escalfament global per sota d’1,5 °C, tal com estableix l'Acord de París.
Tant el Vaticà com el Consell Mundial de les Esglésies han demanat que les comunitats religioses retirin el seu suport a les empreses que continuen invertint en aquestes energies contaminants
Les institucions religioses gestionen un total de 3 bilions de dòlars en inversions i, en alinear els seus valors amb les seves polítiques financeres, s'han convertit en el sector que més ha desinvertit en combustibles fòssils. Tant el Vaticà com el Consell Mundial de les Esglésies han demanat que les comunitats religioses retirin el seu suport a les empreses que continuen invertint en aquestes energies contaminants. Les estimacions mostren que les empreses de combustibles fòssils dediquen de mitjana només el 5% de les seves inversions en energies renovables i baixes en emissions de carboni, la qual cosa, segons els religiosos, va en direcció contrària a una transició energètica justa.
A més de la desinversió, les comunitats religioses insten governs i bancs a eliminar progressivament el seu suport als combustibles fòssils i augmentar les inversions en energies netes. Aquest abandonament dels combustibles fòssils envia un missatge clar als governs que participen en la COP29, en què s'espera que els líders mundials adoptin mesures concretes per frenar el canvi climàtic.