(Obra Social “la Caixa”) L’any 2019 ha estat marcat per tres grans fites a nivell global i estatal que faran que sigui recordat com un dels anys clau en la lluita contra el VIH, assolint metes importants en els camps de la prevenció, el tractament i la recerca d’una cura per a la infecció. A l’abril, el cas del Pacient de Londres va confirmar que el virus es pot eliminar completament del cos d’una persona; al juliol, l’Organització Mundial de la Salut va actualitzar les guies de tractament del VIH per a tot el món, i al novembre es va començar a subministrar la Profilaxi pre-Exposició (PrEP) a l’Estat espanyol. L’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat conjuntament per “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, ha tingut un paper clau en aquests tres fets. Aquest diumenge, 1 de desembre, se celebra el Dia Mundial contra la Sida.
Des que va començar la pandèmia, 74,9 milions de persones s’han infectat pel VIH al món i 21 milions han mort a causa de la sida i les malalties relacionades. Actualment 37,9 milions de persones viuen amb la infecció, i només l’any passat va haver 1,7 milions de casos nous i 770.000 morts. A l’Estat espanyol, s’estima que cada dia hi ha 9 diagnòstics nous.
Segon cas de curació al món
Al març va arribar per fi la notícia que la comunitat internacional esperava des que fa 12 anys, es va anunciar que s’havia aconseguit el primer cas de curació del VIH. La revista Nature publicava el cas d’una persona tractada a Londres que havia eliminat completament el virus del seu cos després de sotmetre’s a un trasplantament de cèl·lules mare per tractar un limfoma, esdevenint el segon cas de curació al món.
El treball, liderat pel University College de Londres, es va realitzar en el marc del consorci internacional IciStem, coordinat per IrsiCaixa (Barcelona) i el University Medical Center d’Utrecht (Holanda). “En un context com l’actual, en què hi ha tants grups de recerca al món treballant contra aquest virus, un avenç com aquest proporciona una informació de valor incalculable per a tothom”, descriu Javier Martínez-Picado, investigador d’IrsiCaixa i co-líder d’IciStem. “Aquest estudi no només confirma que és possible curar el VIH, sinó que obre un ventall de preguntes encoratjador: Què tenen en comú el Pacient de Londres i el de Berlin? Quines circumstàncies han fet possible la cura d’aquestes dues persones ? I sobretot, com podem aplicar tota aquesta informació a la resta de persones que viuen amb el VIH?”, continua.
La PrEP, a la fi a Espanya
El Ministeri de Sanitat Espanyol ha aprovat aquest any finançar la Profilaxi pre-Exposició (PrEP) a través del sistema nacional de salut. La PrEP és un mètode de prevenció del VIH que consisteix en prendre una pastilla abans de tenir una relació amb risc d´infecció. Va ser aprovada al 2016 per l’Agència Europea del Medicament i fa anys que està implementada a països com Alemanya, França o Noruega, on s’ha vist que té una eficàcia superior al 90%. Per aquest motiu, el seu finançament a través del sistema públic era una demanda llargament reclamada per investigadors i centres comunitaris.
“Malgrat la gran feina que s’està fent per promocionar l’ús de mesures de prevenció, cada any s’aconsegueix reduir un menor percentatge de noves infeccions. Instaurar aquesta mesura de prevenció és un pas clau que ajudarà a baixar dràsticament el nombre de casos nous”, indica Pep Coll, metge i investigador d’IrsiCaixa, la Fundació Lluita contra la Sida (FLS) i el centre comunitari BCN Checkpoint. Segons les darreres dades del Ministeri de Sanitat, l’any 2018 va haver 3.244 diagnòstics nous de VIH a Espanya, 137 menys que al 2017. A Catalunya, però, hi ha hagut 35 casos més al 2018 que al 2017, passant de 578 a 613.
Tractament i resistències
Un altre pilar fonamental en la lluita contra la sida són els tractaments contra la infecció. “És essencial adaptarnos a l’actualitat científica i en aquest moment és crucial poder disminuir al màxim l’aparició de resistències”, explica Roger Paredes, metge i investigador d’IrsiCaixa i la FLS, que ha participat en l’actualització de la guia de tractaments de l’OMS. Actualment, el punt clau per a l’OMS és evitar l’aparició de resistències als fàrmacs de primera línia, un problema en augment a nivell mundial. Una de les novetats d’enguany és que per a les dones amb VIH que estan embarassades es recomana com a medicament de primera línia el dolutegravir, un fàrmac que genera menys resistències que el que es donava anteriorment.
També en el camp del tractament, un estudi publicat aquest any a The Lancet i en el qual ha participat IrsiCaixa confirma que les persones amb VIH que segueixen correctament la medicació i tenen el virus indetectable en sang són incapaces de transmetre’l a les seves parelles, encara que tinguin relacions sexuals sense preservatiu. Aquests resultats poden contribuir notablement a la disminució de l’estigma vers les persones infectades.