Vés al contingut
Autories
175 anys claretians
Foto: Claretians
Galeria d'imatges

Claretians  Membres de la família claretiana d’arreu de Catalunya s’han reunit aquest dissabte 5 d’octubre per a celebrar plegats els 175 anys de la fundació de la congregació. La jornada ha tingut lloc al Temple de Sant Antoni Maria Claret de Vic, casa mare de la congregació. Ha començat amb una pregària inicial que ha conclòs amb una invitació a fer una visita contemplativa al Museu Claret i una pregària davant la cel·la de la fundació. Durant aquest espai de recolliment, s’ha reflexionat sobre la profunda influència del Pare Claret en les seves vides.

El director del Centre d’Espiritualitat Claretiana, Juan Carlos Martos, ha ofert una conferència on ha repassat els inicis i la història de la fundació, posant l’enfocament en com Sant Antoni Maria Claret va veure clara la seva vocació d’impulsar una nova entitat missionera dins l’església. Martos ha recordat com l’any 1849 el pare Claret va fundar la congregació en una cel·la del seminari de Vic amb cinc sacerdots. “Claret va tenir consciència de respondre a una emergència com és la necessitat de despertar la fe adormida de la gent i formar-la. Sabia que les obres no podien quedar aïllades i va treballar en col·laboració amb altres. Així mateix, va aplicar estratègies per a sostenir el fruit de les missions”. 

Alhora, Martos ha explicat que “en una època en què els religiosos eren expulsats, la congregació va ser clau per mantenir viva l’evangelització a Catalunya i Espanya”. Finalment, sobre Claret ha assegurat que “un sol home va aconseguir abastar diferents camps d’apostolat i despertar un moviment ampli i múltiple a la Península i més enllà de les fronteres. És una flama que continua encesa tot i els intents per apagar-la. Aquesta és una gràcia singular que Déu ens dispensa amb la seva misericòrdia. Hem de ser valents i continuar estenent l’obra claretiana allà on ens trobem. Donem gràcies a Déu per aquesta tasca apostòlica i claretiana”. Per part seva, el prefecte de formació i espiritualitat de la província de Sant Pau, Màxim Muñoz ha animat a “seguir fent viu aquest carisma” i ha recordat que “la missió claretiana no és només dels religiosos, sinó que tots estem cridats a ser deixebles-missioners”.

“En una època en la què els religiosos eren expulsats, la congregació claretiana va ser clau per mantenir viva l’evangelització a Catalunya i Espanya”

Posteriorment, i abans de la celebració de l’eucaristia en memòria dels 175 anys de la congregació, s’han pogut presentar dos dels projectes solidaris i evangelitzadors en què treballa l’ONG Enllaç Solidaris impulsada pels Claretians. Es tracta de la iniciativa d’apadrinaments a la missió de Guajarà-Mirim (Brasil) i el projecte de l’Escola Sant Antoni Maria Claret de Nyabwina a Uganda per educar infants i adolescents provinents de famílies que es dediquen a l’agricultura de subsistència. Les Missioneres de la Institució Claretiana han informat sobre els camps de treball realitzats un any més al Paraguai. “La vida d’un claretià sense dedicar-la als altres no tindria sentit”, han recordat sobre els dos projectes.

Tot seguit s’ha celebrat l’eucaristia presidida pel pare provincial de Sant Pau, Juan Martín Askaiturrieta i concelebrada per un bon grup de claretians. Durant la celebració tots els claretians presents han renovat la seva professió religiosa, per donar testimoni que allò que va començar fa 175 anys és ben viu.

“La característica més important de sant Antoni Maria Claret va ser sempre la seva vocació missionera i l’esperit d’evangelització”

En l’homilia, Askaiturrieta ha recordat que “la característica més important de sant Antoni Maria Claret va ser sempre la seva vocació missionera i l’esperit d’evangelització, que en la seva època no era gens fàcil”. En aquest sentit, ha animat a seguir el seu exemple, “a veure en el món d’avui no només dificultats, sinó oportunitats. La nostra vocació missionera recau en veure oportunitats allà on ens trobem, amb els malalts, amb els més pobres, i amb els que no coneixen Crist”, ha recordat. 

Finalment, els claretians que s’han aplegat a la celebració han pogut gaudir d’un dinar de germanor, que ha servit per posar punt final als actes de commemoració del 175è aniversari de la congregació claretiana.

Territori
Institucions
Tags

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.