Vés al contingut

(Obra Social La Caixa) Aquest dilluns al vespre s'ha celebrat la I Trobada Comunitària, amb motiu de la presentació pública de la monografia comunitària «La salut al Raval. Una mirada des del propi barri». L’estudi s’ha centrat sobretot en l’escolta activa de cadascun dels participants que relaten l’estat de la salut al Raval des de les seves condicions de vida, des del seu estat emocional i des de la seva activitat professional. S’han dut a terme enquestes que reflecteixen xifres com que el 12% dels nens i joves del barri pateixen transtorns psicològics i de personalitat.

L’objectiu de la monografia és, a partir dels resultats i consideracions, generar un model d’intervenció social que serveixi per enfortir i impulsar processos que afavoreixin la millora de les condicions de vida del barri, així com la salut dels seus veïns i veïnes. Tota una feina que es du a terme a través del projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural, impulsat per l’Obra Social “la Caixa”, que desenvolupa a 17 territoris més d’Espanya, en col·laboració amb diferents entitats socials.

La trobada, que va tenir lloc al CIDOB, va presentar de forma amena i participativa les característiques principals d’aquest estudi, entre les quals destaca que ha estat elaborat conjuntament per professionals, ciutadania i Administració. Així, les diverses mirades conflueixen en un únic document de coneixement compartit, ple de simbolisme i utilitat per a la comunitat. Hi van assistir membres de l'Ajuntament de Barcelona, la Fundació Tot Raval, l’Obra Social ”la Caixa”, tècnics i professionals de diferents àmbits, comerciants, veïnat i representants de l’Administració pública.

L’acte es va centrar en l’escolta activa de cadascun dels participants, que van relatar l’estat de la salut al Raval des del seu punt de vista, des de la seva experiència i des de la seva activitat professional, amb l’objectiu de proposar, compartir i dur a terme un treball conjunt en la millora qualitativa del barri.

La monografia comunitària constitueix una fotografia actualitzada del barri en matèria de salut que té en compte la seva relació amb altres factors socioeconòmics, educatius, culturals, etc. Alhora, vol ser una eina motivadora que generi sinergies entorn de la salut al Raval i que ajudi a donar una resposta conjunta a les necessitats prioritàries del barri en aquest àmbit.

La monografia sorgeix de la línia de Salut Comunitària al Raval, que va començar a finals del 2010 en el marc del projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI) impulsat per l’Obra Social ”la Caixa”, simultàniament amb l’inici del Pla de Barris del Raval Sud 2010-2018. La finalitat d’aquesta línia de treball és promoure els esforços de la comunitat per tenir més control sobre els factors que afecten la seva salut i, en conseqüència, per millorar-la a través de la definició i implementació conjunta d’un pla d’acció comunitària des d’una mirada intercultural, de gènere i de cicle vital.

Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural

El projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural és impulsat per l’Obra Social ”la Caixa” a 17 territoris d’Espanya, en col·laboració amb diferents entitats socials i administracions locals.

La iniciativa consisteix en una intervenció preventiva i promocional que fomenta les relacions interculturals per afavorir la cohesió social i, en definitiva, per aconseguir l’apoderament de la societat a favor de la convivència i el desenvolupament comunitari.

En general, el projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural vol generar un model d’intervenció social que serveixi per enfortir i impulsar processos que afavoreixin el desenvolupament local i millorin les condicions de vida de tota la població.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.