(Obra Social "la Caixa") CosmoCaixa Barcelona ha acollit aquest dimecres un acte de reconeixement a les persones coincidint amb el centenari del Programa de Gent Gran de l'Obra Social "la Caixa". Aquesta jornada commemorativa és la segona que se celebra a CosmoCaixa i una de les més de vint que s’estan celebrant a tot Espanya en homenatge a les persones grans, impulsades per l’Obra Social ”la Caixa”. Catalunya acull 9 d’aquests actes durant el març i l’abril. Han assistit a l'acte el director corporatiu de l’Àrea Social de la Fundació Bancària “la Caixa”, Marc Simón; el director general d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya, Bernat Valls; i el director territorial de CaixaBank a Barcelona, Jordi Nicolau.
A aquestes accions de reconeixement, que han inclòs la conferència «Viure amb dignitat i autonomia. Claus per a la vida quotidiana», a càrrec de l’equip científic del Matia Instituto Gerontológico, hi han assistit més de 570 persones grans usuàries de centres propis i adscrits en convenis de col·laboració amb ajuntaments de la província de Barcelona i amb la Generalitat de Catalunya on s’imparteixen les activitats de foment de l’envelliment actiu que organitza l’Obra Social ”la Caixa” en el marc del Programa de Gent Gran.
Els actes també han acollit el col·loqui «Experiències de projectes de participació social», els protagonistes del qual han estat els participants, les entitats socials i els beneficiaris de bones pràctiques voluntàries emmarcades en el programa.
Així mateix, un altre dels moments més emotius s’ha produït quan l’actriu catalana Montserrat Carulla ha fet un monòleg sobre l’envelliment on ha reivindicat que l’edat no és impediment per fer res i que les persones grans poden encara ser protagonistes de la societat.
Cent anys compromesos amb les persones grans
Des del seu origen com a Caixa de Pensions per a la Vellesa i d'Estalvis, la història de l’entitat ha estat sempre estretament vinculada a les persones grans, a les quals ha dedicat una atenció preferent. El Programa de Gent Gran, el més emblemàtic de l’entitat, va començar amb un primer Homenatge a la Vellesa celebrat a Sant Sadurní d’Anoia el 1915. La primavera passada, l’efemèride es va celebrar amb un acte en què el president de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Isidre Fainé, va acompanyar 400 persones grans en aquell mateix escenari per commemorar el que va ser el primer acte d’acció social de l’entitat.
Durant un segle marcat per un gran augment de l’esperança de vida, ”la Caixa” ha acompanyat nombroses generacions de persones grans, actualitzant i adaptant les propostes a les necessitats i evolucionant des de l’atenció assistencial a la gent gran fins a l’impuls del seu lideratge i la seva participació en la nostra societat. L’objectiu d’aquesta iniciativa és situar les persones grans com a protagonistes i participants de la societat, fomentant el seu envelliment actiu, la dignitat i el bon tracte a través d’activitats de formació i de voluntariat, i prestant una atenció especial a les persones grans en situació de vulnerabilitat.
Un programa emblemàtic a Barcelona
Cada any, 135.000 persones grans de la província de Barcelona participen en les més de 3.500 activitats que porta a terme l’entitat relacionades amb les tecnologies de la informació i comunicació, el benestar i la salut o el voluntariat. En el conjunt de Catalunya, 255.500 persones van participar l’any passat en prop de 6.000 iniciatives.
Els 136 centres de persones grans de la província de Barcelona, propis i adscrits en convenis de col·laboració amb l’administració pública, tenen el doble objectiu de fomentar l’aprenentatge de la informàtica entre les persones grans i d’augmentar la seva participació, qualitat de vida i autonomia personal.
Actualment, el Programa de Gent Gran de l’Obra Social ”la Caixa” disposa d’un total de 612 centres de persones grans en titularitat pròpia o en conveni amb administracions a tot Espanya. Cada any més de 803.900 persones grans a tota Espanya participen en les activitats i s’impliquen en iniciatives de salut, tecnològiques, culturals i socials amb tot tipus de col·lectius i de persones desafavorides, transmetent la seva experiència i afavorint el progrés individual i col·lectiu. En aquest sentit, els emblemàtics centres de persones grans, ara EspaiCaixa, també s’estan convertint en centres d’última generació, oberts a la comunitat i amb la voluntat de liderar projectes amb valor social.