Vés al contingut
Homilia del papa Francesc a la Casa de Santa 1 de juny de 2013
Amb quina autoritat fas aquestes coses? El papa ha desenvolupat la seva homilia a partir de la pregunta que els escribes i sacerdots fan a Jesús. Volen “posar-li un parany” ha afirmat Francesc. Però quin és el problema que tenia aquesta gent amb Jesús? Potser els miracles que feia? No, no era això. “El problema que escandalitzava aquesta gent era allò que els dimonis cridaven a Jesús: 'Tu ets el Fill de Déu, Tu et el Sant!'”. Això és el que escandalitza de Jesús: “Ell és Déu que s'ha encarnat”. A nosaltres també “ens paren paranys en la vida”, però el que “escandalitza de l'Església és el misteri de l'Encarnació del Verb”. I “això no es toŀlera, això el dimoni no ho toŀlera”.
Quants cops sentim dir: 'Però vosaltres, els cristians, sigueu una mica més normals, com la resta de la gent, raonables!'. Aquest és precisament un discurs d'encantadors de serps: 'Vinga, sigueu així, no? Una mica més normals, no sigueu tan estrictes...' I rere això hi ha: 'Vinga, no ens vingueu amb romanços, amb això que Déu s'ha fet home!' L'Encarnació del Verb, aquest és l'escàndol que hi ha al darrere! Nosaltres podem fer totes les obres socials que vulguem, i diran: 'Mireu que maca l'Església, quina bona obra social que fa'. Però si nosaltres diem que això ho fem perquè aquelles persones són la carn de Crist, arriba l'escàndol. I aquesta és la veritat, aquesta és la revelació de Jesús: la presència de Jesús encarnat”.
“Sempre hi haurà la seducció de fer coses bones sense l’escàndol del Verb Encarmat, sense l’escàndol de la Creu”. En canvi, hem de “ser coherents amb aquest escàndol, amb aquesta realitat que fa escandalitzar”. És “millor així, la coherència de la fe”. El papa ha recordat que, com diu l’apòstol Joan, els qui neguen que el Verb hagi vingut de la carn, són de l’anticrist, són l’anticrist. I ha afegit “només els qui diuen que el Verb ha vingut de la carn són de l’Esperit Sant”.
“L’Església no és una organització de cultura, i de religió, i social”. “L’Església és la família de Jesús. L’Església confessa que Jesús és el Fill de Déu vingut en la carn: aquest és l’escàndol, i per això perseguien Jesús”. “Condemnat a mort, per això. Aquest és el centre de la persecució. Si ens tornem cristians raonables, cristians socials, cristians només de beneficiència, quina serà la conseqüència? Que mai no tindrem màrtirs: aquesta serà la conseqüència”.
Quan, en canvi, els cristians diem aquesta veritat, que “el Fill de Déu ha vingut i s’ha fet carn”, quan nosaltres “prediquem l’escàndol de la Creu, vindran les persecucions, vindrà la Creu” i això, “serà bo”, “així és la nostra vida”.
“Demanem al Senyor que no ens avergonyim de viure amb aquest escàndol de la Creu. I també la saviesa: demanem la saviesa de no caure en el parany de l’esperit del món, que sempre ens farà propostes educades, propostes civils, propostes bones, però rere a aquestes propostes hi ha precisament la negació del fet que el Verb ha vingut de la carn, de l’Encarnació del Verb. Que al final és el que escandalitza els qui persegueixen Jesús, és això el que destrueix l’obra del diable. Que així sigui”.

Traducció: Marta Nin

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.