El projecte ‘El Cafè dels Divendres’, impulsat fa gairebé una dècada pel bisbat de Sant Feliu, ha esdevingut un espai clau de trobada i reflexió per als professors de religió de la diòcesi. Manuel Duaso, delegat d’ensenyament del bisbat de Sant Feliu, explica que la iniciativa va sorgir a petició dels docents mateixos: “Un grup de professors em va demanar que volien reunir-se més freqüentment. Així vam decidir trobar-nos un divendres al mes, de 18 a 20 h, a la Casa de l’Església del bisbat de Sant Feliu.”
Tot i que el nom suggereix una trobada informal al voltant d’un cafè, aquestes sessions han esdevingut molt més que això pels professors que hi participen, tant d'escoles públiques com d'escoles concertades. “És una excusa per trobar-se, dialogar, i pensar en temes pedagògics i religiosos, però sense cap intenció de generar polèmiques o grans projectes concrets”, explica Duaso.
A més de la conversa i l’intercanvi d’experiències, el grup sovint comença les trobades amb una lectura bíblica que serveix com a punt de partida per al diàleg. Un diàleg que, malgrat ser informal, també ha generat reflexions profundes sobre el nou currículum de religió, per exemple, o l'educació per competències.
les trobades reuneixen entre 10 i 30 participants, amb participació de professors de diverses disciplines, responsables de pastoral i fins i tot docents d’altres diòcesis
Durant el confinament, l’espai va adquirir encara més rellevància. “Ho fèiem més sovint i amb més participació, inclús de persones malaltes que ens van donar grans testimonis de fe en la malaltia”, comenta. Actualment, les trobades reuneixen entre deu i trenta participants, amb la participació de professors de diverses disciplines, responsables de pastoral i fins i tot docents d’altres diòcesis. En una de les darreres trobades hi va participar també el bisbe de Sant Feliu, Xabier Gómez.
Les trobades també serveixen per abordar els reptes que enfronten els professors de religió en l’actualitat. “El neguit sobre la classe de religió, els claustres i la manca d’inscripcions a l'assignatura es fa palès. Aquestes trobades ajuden a veure que no estàs sol i que ser professor de religió és una missió, una vocació, amb l’avantatge de tenir un sou", reconeix Duaso.
“Els professors de religió No són voluntaris amb bona voluntat que fan catequesi, sinó persones amb una sòlida preparació pedagògica i teològica”
Duaso destaca l’evolució i la professionalització del col·lectiu en els darrers anys: “Els professors de religió estan molt preparats. No són voluntaris amb bona voluntat que fan catequesi, sinó persones amb una sòlida preparació pedagògica i teològica.” Això ha fet que els docents puguin exercir diverses funcions dins les escoles, des de liderar biblioteques escolars fins a organitzar activitats culturals i excursions.
El delegat també posa en valor l’empoderament del grup: “El col·lectiu té una veu pròpia i un sentiment de grup fort. Tenim professors que són doctors, que publiquen i que investiguen. El més burro aquí soc jo!”, comenta amb humor.
‘El Cafè dels Divendres’ no només és un espai de reflexió, sinó també de suport mutu i reconeixement per a un col·lectiu que, cada dia més, es consolida com un pilar fonamental dins les escoles.