Salta al contenuto principale
Autories
Imatge de l'autor
Nom
Cognoms
silenci
Fotografia: Canva.

En un món dominat pel soroll i l’activitat frenètica, el silenci es reivindica com un espai de pau, reflexió i connexió amb un mateix i amb la realitat que ens envolta. Aquest és l’esperit que impulsa la nova proposta d’espais de silenci al barri de Sarrià-Sant Gervasi, una iniciativa del Grup de Diàleg Interreligiós del barri, coordinat per Pere Agustí Maragall, amb el suport de la Casa d’Espiritualitat Sant Felip Neri i AUDIR (Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional).

Aquest projecte pretén ser un punt de trobada obert a persones de qualsevol tradició religiosa o espiritual, així com a aquelles que simplement busquin un refugi interior en el silenci. Tal com explica Pere Agustí Maragall, també coordinador de la Comunitat Mundial de Meditació Cristiana a Catalunya, "el silenci no és només callar o relaxar-se; és una disciplina per obrir-nos a una realitat més gran i acollir-la tal com ens arriba".

Una resposta a la invasió del soroll

Els espais de silenci pretenen oferir un contrapunt a la saturació d’estímuls i exigències que defineixen el nostre temps. Segons Agustí, vivim enmig d’una "invasió de sorolls externs que, al final, es converteixen en sorolls interns. Ens exigim tant que acabem reduint la nostra realitat a una dimensió més petita del que som capaços d’abastar".

Fer silenci, en aquest context, es presenta com un exercici transformador. "És un procés per sortir de les nostres complexitats i entrar en una realitat més gran, en què podem acollir el que som i el que ens arriba sense filtres ni expectatives", apunta Agustí Maragall.

"fer silenci És un procés per sortir de les nostres complexitats i entrar en una realitat més gran"

De fet, en una societat marcada per l’activitat incessant i el consum constant d’informació, fer silenci pot considerar-se un acte de rebel·lia. "Sí, sobta dir-ho, però avui dia fer silenci és contracultural", afirma Agustí Maragall. "Avui dia, tot al nostre voltant ens convida a fer coses, a explicar-les i a recomanar-les. Omplim els espais amb soroll, amb la millor voluntat, però al final necessitem un espai per retrobar-nos amb nosaltres mateixos".

Un espai de trobada entre tradicions

Un dels aspectes més destacats de la iniciativa és el seu enfocament interreligiós. Inspirant-se en pràctiques contemplatives presents en tradicions com el cristianisme, el budisme, l’hinduisme o el sufisme, els espais de silenci esdevenen una plataforma per al diàleg espiritual. "Aquesta disciplina no és exclusiva de cap tradició; és un pont que uneix perspectives diverses i fomenta l’ecumenisme i l’acollida", subratlla Agustí.

"Aquesta disciplina és un pont que uneix perspectives diverses i fomenta l’ecumenisme i l’acollida"

L’activitat inaugural, que tindrà lloc, avui, 21 de gener, a les 19.30 h a la parròquia de Sant Ildefons, comptarà amb una presentació a càrrec de Sergio Arévalo, codirector d’AUDIR, i una benvinguda del rector de Sant Ildefons, Josep Maria Jubany. Entre els ponents hi ha figures com Sara Belbeida, comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa de l’Ajuntament de Barcelona; Berta Meneses, directora de la Casa d’Espiritualitat Sant Felip Neri, que compartirà la seva experiència sobre el silenci com a valor comú a totes les savieses; i el mateix Pere Agustí Maragall que reflexionarà sobre el Silenci i la Paraula.

Les dinàmiques del silenci

Què trobaran les persones que participin en aquestes sessions? Segons Agustí , la dinàmica pot variar. "Hi haurà casos en què es farà una contextualització prèvia, però també hi haurà moments de silenci pur, sense cap indicació. El silenci ja és, en si mateix, una dinàmica". Aquests espais ofereixen una oportunitat per practicar la contemplació i acollir les emocions i pensaments tal com són. "És una rendició a les adherències que ens limiten. Quan ens obrim al silenci, es reconfigura una nova manera de ser i d’estar al món", reflexiona Maragall.

"Quan ens obrim al silenci, es reconfigura una nova manera de ser i d’estar al món"

Un moviment amb voluntat d'estendre's

Tot i que el projecte neix a Sarrià-Sant Gervasi, l’objectiu és que els espais de silenci es puguin estendre a altres barris de Barcelona. La idea és crear una xarxa d’espais accessibles, no només per a persones amb una cerca espiritual, sinó també per a aquelles que pateixen moments d’angoixa o bloqueig personal.

Amb aquesta iniciativa, impulsada per la Casa d’Espiritualitat Sant Felip Neri i AUDIR, es pretén oferir un recés en un món on, com diu Maragall, "la sobrecàrrega d’activitats ens allunya del que realment importa: ser presents i oberts a la vida tal com és".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.