Salta al contenuto principale
Autories
simposi iqs
Fotografia: IQS.

El centre universitari IQS va acollir el 26è Simposi IQS, dedicat al tema "Justícia Mediambiental i Acció Conjunta". L'esdeveniment va reunir uns quaranta assistents i va comptar amb la participació d'experts com Cristina Alonso, directora del Centre de Recerca de Referència en Ecologia d'UNIJES, Roberto Cantoni, membre de la Càtedra d'Ètica i Pensament Cristià d'IQS, i Pedro Piedras, professor d'INEA (Universitat Pontifícia Comillas).

Els impactes del canvi climàtic i la necessitat d'acció

Cristina Alonso va inaugurar el simposi reflexionant sobre els impactes del canvi climàtic i els agents implicats en la seva mitigació. Va destacar que "molts límits planetaris han estat superats" i va enumerar els actors clau per afrontar aquesta crisi: les Conferències de les Parts (COP), organitzacions internacionals, l'acadèmia, el sector públic i privat, i la societat civil.

Alonso va posar èmfasi en la necessitat de "transformar ciutats i sistemes alimentaris, avançar cap a energies sostenibles i implementar sistemes d'alerta climàtica". Va subratllar que el canvi climàtic és una qüestió de drets humans, assenyalant que "els països més rics, responsables principals de la crisi, són també els més beneficiats del desenvolupament global".

Injustícies mediambientals i extractivisme verd

Roberto Cantoni va presentar casos concrets d'injustícia mediambiental centrats en la Guaiana Francesa i el Sàhara Occidental. Va denunciar la construcció d'estacions d'energia eòlica al Sàhara per part del govern marroquí, amb el suport d'empreses europees, "sense respectar les comunitats locals ni la legalitat internacional". Cantoni va qualificar aquesta pràctica d'"extractivisme verd", comparant-la amb el colonialisme històric i destacant les desigualtats que perpetuen la injustícia entre el nord i el sud global.

Va il·lustrar aquestes desigualtats amb exemples com l'explotació de recursos al sud global per proveir tecnologia verda als països desenvolupats, destacant que "un pare que recull els seus fills en un cotxe elèctric a Noruega depèn, en part, del treball esgotador a les mines de cobalt de la República Democràtica del Congo".

Respostes humanistes davant la crisi

Pedro Piedras va concloure el cicle de ponències amb una reflexió sobre l'humanisme i la crisi ambiental. Va afirmar que "el problema mediambiental posa en risc la humanitat i no el planeta" i va destacar que les solucions requereixen convicció i esforços individuals i col·lectius. Piedras va defensar la necessitat "d'una transformació personal com a primer pas per afrontar el repte socioambiental".

Debat i conclusions

El simposi va finalitzar amb un debat moderat per Llorenç Puig, de la Càtedra d'Ètica d'IQS, que va posar en relleu "la importància de l'acció conjunta per fer front als desafiaments mediambientals". Organitzat anualment per la Càtedra d'Ètica del centre universitari, l'esdeveniment va reafirmar "el compromís col·lectiu necessari per construir un futur sostenible".

Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.