Salta al contenuto principale
Autories
Imatge de l'autor
campana cardedeu
Galeria d'imatges

L’octubre de 2024 començava tràgicament a Cardedeu. Aquesta antiga vila d’estiueig del Vallès Oriental es llevava amb la notícia del robatori de la campana més emblemàtica del municipi, la de la petita ermita de Sant Hilari. En aquest bonic paratge cada primer diumenge de gener s’hi fa un gran aplec que congrega centenars de veïns i gent dels pobles del voltant per gaudir d’un típic dia de muntanya: missa, sardanes, un dinar compartit entre famílies i colles i altres activitats ben arrelades com el repartiment dels panets beneits i el toc de la campana.

El robatori va ser denunciat davant dels Mossos per l’Ajuntament de Cardedeu, però la campana, de 90 quilos de pes i refosa de l’original del segle XV, no ha estat trobada. Molts cardedeuencs, dolguts pel robatori van fer arribar a la comissió organitzadora de l’aplec el seu escalf i voluntat de col·laboració per tal de recuperar-la. "Quan la van robar, el telèfon no parava de sonar de tanta gent que s’oferia pel que calgués", explica Josep Serra, president de la Comissió de l’Aplec. La campana havia de recuperar-se.

Arriba una nova campana

Conscients que seria molt difícil trobar-la, a contratemps es va encarregar una nova campana que s’ha dissenyat a Girona i s’ha fos a Càceres, a la foneria Rivera, una de les poques empreses de  l’Estat que continuen fent campanes. "Hem tingut el temps molt just, hem treballat a contrarellotge per tenir-la per a l’aplec d’enguany", exposa Serra. Ell és la quarta generació d’aquesta família cardedeuenca implicada en fer possible l’Aplec. Els seus fills també en formen part i ja són la cinquena generació familiar que treballa perquè l’aplec de Sant Hilari no es perdi, una festa que enguany els ha comportat una feina extra, la d’encarregar una nova campana.

La nova campana, que ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament portarà les mateixes inscripcions que la vella, però amb l’afegit de la data de la nova benedicció que tindrà lloc aquest diumenge 12 de gener a dos quarts de 10 del matí com a primer acte de l’Aplec. Un cop beneïda es col·locarà i tothom que vulgui podrà repicar-la.

Per tal d’evitar que pugui  ser robada, la Comissió s’encarregarà de retirar-la en finalitzar l’aplec i la col·locarà i traurà en cada nova edició. La nova campana va arribar dimecres a Cardedeu i es va dur fins a l’ermita per provar-la i garantir així que diumenge tot anirà rodat i podrà ressonar de nou des del campanar d’espadanya de l’ermita. L’ha sufragat l’Ajuntament i serà apadrinada per la Comissió de l’Aplec.

El robatori de campanes, un fet recurrent

Pel valor del bronze i pel seu valor patrimonial, moltes ermites i esglésies isolades de casa nostra han estat víctimes del robatori de les campanes. El passat mes de juny van robar la campana de l’ermita de Sant Magí, a Santa Coloma de Queralt i el 2023 les campanes de l’ermita de Sant Quirze de Subiradells, a Taradell. Altres temples com el de Sant Miquel de Castellterçol o l’església de Sant Bartomeu de la Vall d’Ariet, a Artesa de Segre, també han patit el robatori de les seves campanes, un fet que no para de repetir-se.

Xavier Pallàs, director de l’Escola de Campaners de la Vall d’en Bas es mostra taxatiu i clar: "És molt important tenir totes les campanes inventariades i documentades perquè són un dels objectes patrimonials més desconeguts i oblidats". Ell, que és membre de la Confraria de carillonistes i campaners de Catalunya n’és plenament conscient i treballa per disposar del màxim nombre de campanes documentades. "Dissortadament, el robatori de campanes ens recorda aquesta necessitat quan ja és massa tard".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.