Salta al contenuto principale
Autories
Tren Missioner Montserrat
Galeria d'imatges

OMPLa Trobada del Tren Missioner va celebrar, el 19 d'octubre de 2024, la segona edició de la iniciativa a Montserrat, on van participar un total de 503 persones, entre infants, joves i famílies procedents de parròquies, escoles i institucions religioses de les diòcesis amb seu a Catalunya.

El Tren Missioner és un projecte organitzat per Cristians Sense Fronteres i el conjunt de Delegacions i Secretariats de Missions i les direccions de les Obres Missionals Pontifícies de les diòcesis de Catalunya, amb el suport dels bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense i de la Comunitat Benedictina del Santuari de Montserrat. 

L'objectiu d'aquesta trobada és promoure l'animació missionera i conscienciar sobre la responsabilitat de tots els batejats com a missioners, especialment en el marc de la celebració del DOMUND (Diumenge Mundial de les Missions).

Van presidir i participar durant la trobada, l’Arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, el Bisbe auxiliar de Barcelona, David Abadias i el Bisbe Coadjutor de l’Urgell, Josep-Lluís Serrano.

La benvinguda a Montserrat va anar a càrrec de Joan Maria Mayol, Rector del Santuari, que va dirigir unes paraules d’agraïment a tots els participants per pensar en Montserrat com a lloc d’acollida i celebració.

Durant la intervenció dels bisbes, Josep-Lluís Serrano, va voler valorar l’entusiasme dels més petits i les seves famílies, com a veritable signe i testimoni missioner que ha de perdurar sempre.

Acollida, animació i convivència

L'esdeveniment va començar amb l'arribada dels grups a l'estació de Monistrol, seguida de la pujada en tren cremallera fins a Montserrat, signe de voler sortir de les nostres comunitats de procedència cap a un lloc de trobada, per a conèixer l’altre, germà en la fe i donar testimoni del nostre compromís missioner. La jornada va incloure moments de cants i animació, amb el grup de música cristiana Praiselord durant l’acollida. També moments per a la reflexió, la celebració de l’eucaristia, temps lliure, i va concloure amb la festa de l'enviament.

Espai per a la reflexió i el treball en grups

Durant l'esdeveniment, els participants es van dividir en grups per gaudir d’un espai de reflexió per endinsar-se en la realitat i la tasca pastoral que els missioners porten a terme en els cinc continents en els anomenats Territoris de Missió. Els grups van debatre sobre qui són els missioners, els continents on hi ha més presència missionera, les dificultats que afronten i com poden superar-les. Es va reflexionar sobre el paper de cada cristià en el suport als missioners.

També se'ls va animar a sortir de la seva zona de confort i estar disponibles per ser enviats per l'Esperit, com a missioners en la seva vida diària. Els participants van identificar compromisos concrets per ser missioners en el seu entorn, amb la tasca de ser testimonis de l'Evangeli.

En un gest d’oferiment, van escriure en un cor de paper els seus compromisos i el van dipositar en una cistella, que després es va presentar durant l’eucaristia.

Celebració de l'Eucaristia

A l’interior del Santuari, l'Abat de Montserrat, Manel Gasch, va dirigir unes paraules als participants de la trobada, recordant-los que Montserrat celebra enguany els actes del Mil·lenari, sent el Tren Missioner un més d’entre ells. Mil anys donant testimoni de fe i de vida cristiana com fan els missioners arreu del món.

Durant l’Eucaristia, presidida per  David Abadias, es va destacar la importància de la DOMUND i el paper dels missioners en la difusió de l'Evangeli, amb més de 10.000 missioners d’arreu de l’estat escampats pel món, 440 d'ells catalans.

Va ser una celebració molt viscuda i amb molts signes visuals, des de la presentació de banderes de països amb presència de missioners, portades per infants, a una dinàmica amb globus passant de mans en mans durant l’homilia, induïda pel bisbe Abadias, per reforçar el missatge de compromís missioner en la nostra vida quotidiana i en els nostres entorns més propers, sent aquest, un compromís conjunt, de tothom. També es va recordar a tots aquells que han donat la seva vida en el servei missioner.

Testimonis i compromís missioner

Es van presentar dos testimonis missioners, el de Carlos Rosas, seminarista del bisbat d’Urgell, que va passar un temps al Marroc i el de María Ángeles Domínguez, de les Germanes Carmelites Tereses de Sant Josep, del bisbat de Tarragona, que va estar de missionera a Moçambic.

La Festa de l’Enviament va ser el darrer acte festiu, amenitzat pel grup d’animació Bufanúvols, que van fer ballar i cantar als participants danses i cançons d’arreu del món. Joan Planelles, va instar als més de 500 participants a comprometre's a ser "petits-grans missioners" en els seus entorns propers, il·luminant amb el seu testimoni la vida dels altres. Amb la lectura del pregó missioner, els assistents es van comprometre a viure com a cristians alegres, pregar pels missioners i compartir la fe en les seves comunitats. Per simbolitzar aquest compromís, es va lliurar una espelma a cada grup així com el text llegit. L'esdeveniment va concloure amb una benedicció conjunta, recordant la missió compartida de portar l'amor de Déu a tots els racons del món.

Aquesta trobada té la intenció de celebrar-se cada dos anys, convocant els participants a la tercera edició, que tindrà lloc el 17 d'octubre de 2026.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.