De sorpresa en sorpresa. Aquest dimarts al migdia la Santa Seu ha anunciat que el dominic basc Xabier Gómez serà el nou bisbe de Sant Feliu de Llobregat. Gómez era des de 2021 director del departament de Migracions de Conferència Episcopal Española, però abans havia estat prior de la comunitat dels dominics del carrer Ausiàs March de Barcelona durant tres anys. Per això, parla i escriu el català. A més de la dimensió social, Gómez destaca per la seva sensibilitat cultural i ha promogut diversos projectes de diàleg amb l’art contemporani com O_Lumen.
La sorpresa ha estat pel nomenament com a bisbe d’un religiós originari del País Basc i no algun dels capellans catalans que sempre sonen com a possibles bisbes. Sorpresa com va passar amb l’abat de Poblet, Octavi Vilà, a Girona, o del diplomàtic Josep-Lluís Serrano com a coadjutor d’Urgell. La nunciatura o la Santa Seu està posant molta imaginació a l'hora d’escollir bisbes per a Catalunya.
Gòmez substituirà el bisbe valencià Agustí Cortés, que ha estat el primer bisbe de Sant Feliu de Llobregat des de la creació de diòcesi ara fa 20 anys. Cortés havia presentat la renúncia el 2022 en complir els 75 anys. Però feia temps que la seva delicada salut demanava un relleu que ha hagut d’esperar pacientment.
Xabier Gómez té 54 anys, un bisbe “jove” al que li queden més de vint anys de recorregut episcopal. Va néixer el 1970 a Azkoitia (Gipuzkoa) i va ser ordenat capellà diocesà de Sant Sebastià el 1994 per José María Setién. Gairebé deu anys després, i després d’exercir a diverses parròquies, va decidir incorporar-se a l’ordre dels pares predicadors, els dominics. Aquesta opció per la vida religiosa és el que el va portar a conèixer la realitat catalana quan el 2016 es va traslladar a Barcelona.
Té una àmplia formació com a llicenciat en Teologia, màster en Orientació i Mediació Familiar i especialista en Mediació Social Intercultural. L’acompanyament familiar i espiritual, la inquietud cultural i la dimensió social componen la seva trajectòria pastoral. Actualment, era prior de la comunitat dominica de El Olivar de Madrid i, entre altres responsabilitats recents, destaquen ser membre de l’equip directiu de O_Lumen Espacio para las artes y la palabra, representant dels dominics en el consell assessor de migracions dels religiosos CONFER, i promotor regional de Justícia i Pau dels dominics d’Hispania i d’Europa i coordinador de l’Observatori de Drets Humans de la família dominicana. La seva etapa recent com a mestre dels novicis dominics i l'experiència com a predicador d'exercicis espirituals també li serà útil en la nova etapa episcopal.
Des de 2021 ha estat conegut i ha tingut més projecció com a responsable de Migracions de la Conferència Episcopal Espanyola, que depèn del cardenal José Cobo. Des d’aquesta responsabilitat ha conegut i impulsat les diverses experiències d’acollida dels migrants en les diòcesis espanyoles.
Justament, el febrer d’aquest any, va participar en una reunió de la Conferència Episcopal Tarraconense per reflexionar amb els bisbes catalans sobre l’acollida pastoral dels migrants, una realitat cada vegada més rellevant i nombrosa en les parròquies i comunitats catalanes. Casualitat o no, pocs mesos després passarà a compartir amb ells la mateixa taula. Serà el primer bisbe basc a Catalunya des de l'arribada de Manuel Irurita fa un segle, però amb un tarannà totalment oposat.
Des del Departament de Migracions Gómez ha impulsat diversos documents de caràcter social de la Conferència Episcopal Espanyola que, com passa habitualment quan els bisbes parlen d’aquests temes, han tingut menys ressò del que seria esperable. Un dels documents més destacats és del maig d’aquest any, “Comunitats acollidores i missioneres” sobre la pastoral amb immigrants. Un document totalment en sintonia amb l’Evangeli Gaudim i la Fratelli Tutti del papa Francesc. El nou bisbe de Sant Feliu de Llobregat sempre ha presentat la immigració com un element de revitalització de les comunitats cristianes europees, i l’acollida dels migrants com la resposta que sempre ha de donar l’Església als més vulnerables. Alhora, defensa la diversitat cultural com un factor positiu. També ha estat contundent en denunciar la situació que pateixen els immigrants que arriben a Canàries o a la frontera amb el Marroc, les condicions dels Centres d’Internament d’Immigrants i sobretot les morts dels qui es queden pel camí enmig del mar.
Durant la seva estada a Catalunya va impulsar diverses iniciatives culturals com la mostra Ars Viva conjuntament amb la Basílica Santa Maria del Mar de Barcelona i L'Albergueria de Vic. La darrera iniciativa d’aquest àmbit a Barcelona va ser la mostra Llavors promoguda l’any passat per O_Lumen conjuntament l’arquebisbat de Barcelona i que es va poder veure al Museu Diocesà, a la seu de Càritas i a la Facultat de Comunicació Blanquerna. També ha publicat el llibre Lectio Divina para tiempos fuertes: Adviento a Publicaciones Claretianas.
Els darrers anys Xabier Gómez ha mantingut la relació amb diverses persones de l’àmbit social, cultural i artístic de Catalunya. Ara li serà útil pel seu retorn inesperat. El 2018 també va predicar uns exercicis de Quaresma als monjos de Montserrat. Amb el cistercenc Octavi Vilà a Catalunya hi haurà dos bisbes procedents de la vida religiosa, una novetat que no s'havia donat mai en època recent.
A curt termini, a Catalunya queda per resoldre la successió dels dos bisbes que han superat els 75 anys: a Lleida el bisbe Salvador Giménez i Barcelona el relleu del cardenal Joan Josep Omella. Aquest darrer serà el més complicat i determinant sobre quin perfil agafa l’episcopal català. Caldrà veure si aquesta la Santa Seu torna a mirar la "cantera" dels bisbes catalans o té alguna altra proposta singular.