Salta al contenuto principale
Santi Martínez sardana Lestonnac
Foto: Santi Martínez amb Montserrat Massó, religiosa de la Companyia de Maria, i Lluís Jordana, director de l'escola

Find out more

Galeria d'imatges

Víctor Rodríguez -CR Té divuit anys acabats de fer i fa poques setmanes que ha estrenat la seva segona sardana. Santi Martínez Herrero (Barcelona, 2006) és alumne de 2n de batxillerat de l'escola Lestonnac de Barcelona, fundada el 1650 per la Companyia de Maria. Un cop feta la selectivitat i a punt de deixar el centre on ha cursat tots els estudis des de P3, Santi Martínez ha escrit una sardana dedicada a la seva escola per expressar els sentiments cap a una comunitat educativa que aviat deixarà per anar a la Universitat.

Captivat per 'Eulàlia'

Per les festes d'hivern de la Ciutat, en Santi va coincidir amb la ballada de sardanes que cada any té lloc el diumenge de la festa de Santa Eulàlia. Una ballada que compta amb la participació de dues cobles que toquen a conjunt la sardana 'Eulàlia', una peça ben emblemàtica escrita l'any 1925 pel sacerdot i compositor Àngel Obiols (Sarrià 1888 - Barcelona 1973). La va dedicar a la màrtir i patrona barcelonina que segons la tradició, era filla de Sarrià. 

"Sentir el cant de tenora d'aquesta sardana em va captivar i des d'aquell moment vaig decidir que volia escriure una sardana", explica en Santi Martínez, que també és un bon coneixedor de la cultura popular, ja que forma part dels Gegants del Pi. També toca i estudia el violí. La música i la cultura popular són les dues passions que gràcies a la sardana ha pogut unir.

'Recercant somnis', primera sardana i premiada

"Escriure la meva primera sardana ha estat en si el meu treball de recerca", explica Martínez. Composta l'estiu del 2023, la sardana porta un títol ben explícit i és una al·legoria al seu treball de recerca. 'Recercant somnis' és el resultat final d'un treball que ha durat mesos i que ha constat en entendre i aprendre l'art compositiu que comporta escriure una sardana per a cobla, la instrumentació, harmonia i la tècnica i coneixements que cal tenir per escriure bé una sardana.

Un cop acabada, es va estrenar en públic en una ballada al Pla de la Catedral el passat 12 de novembre. Des de llavors, la sardana s'ha anat interpretant i ha tingut molt bona acollida entre els sardanistes. "Que agradés tant va fer que em decidís a presentar-la al concurs La Sardana de l'Any". En aquest concurs, organitzat per SomSardana, hi participen bona part dels compositors que han estrenat sardanes l'any anterior, un jurat en selecciona una quarantena i només vuit arriben a la gran final.

Aquesta va ser la sorpresa d'en Santi, quan va veure que la seva sardana era seleccionada, superava eliminatòries i va arribar a la gala final que es va celebrar a Tarragona el passat 25 de maig en un concert amb més de 400 persones. 'Recercant somnis' va agradar tant al públic que va rebre l'accèssit del Premi Popular, quedant en segona posició. Un reconeixement que en Santi Martínez no esperava per ser la seva primera sardana.

Lestonnac en sardana

Ja gairebé amb un peu a fora del centre on ha cursat tots els seus estudis, va creure que havia de dedicar una sardana a l'escola de la seva vida i d'on també la seva mare és mestra de música. "Durant el Nadal de l'any passat vaig dedicar-me a escriure aquesta sardana, que és molt nostàlgica perquè la dedico a una escola que aviat deixaré", explica.

Un cop feta la sardana, calia estrenar-la. El dissabte 11 de maig, en el marc de l'Aplec de la Sardana de Gràcia, la cobla Mediterrània la va preestrenar en públic. Al cap de 4 dies, el 15 de maig, la mateixa cobla actuava a l'escola en el marc de la festa de Santa Joana de Lestonnac. 'Aquell dia cada curs balla una dansa tradicional i els alumnes de 4t van ser els que van ballar l'estrena de la sardana a l'escola'. Era la primera vegada que una cobla actuava a l'escola i més, estrenant una sardana d'un alumne del centre que la dedicava a l'escola.

Ara, amb prop de quatre-cents anys d'història, l'escola Lestonnac de Barcelona ja té una sardana pròpia i Santi Martínez, que actualment estudia tenora amb el compositor i músic Lluís Alcalà, ja pensa en noves sardanes i segueix el seu camí musical que va començar entre les parets d'aquesta escola que les monges de la Companyia de Maria regenten a la nostra ciutat. En Santi ens deixa un missatge ben clar: "Que cadascú recerqui els seus somnis, que tard o d'hora, arriben".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.