Salta al contenuto principale
caritas-girona
Fotografia: Càritas Girona.

Càritas Girona Segons dades de l'any 2023, un 20% de la ciutadania atesa per Càritas Diocesana de Girona ha trobat feina. Un percentatge d’insercions que s’eleva fins al 50% si es té en compte les persones que han participat en la fase d’intermediació. Aquestes són algunes de les dades que es desprenen l'informe d'inserció sociolaboral del 2023 que Càritas Girona ha presentat aquest divendres. Des de l'entitat alerten, però, que cada cop més es troben amb famílies monomarentals amb dificultats per accedir al món laboral i que, en molts casos, trobar o tenir feina no garanteix sortir de l'exclusió social.

En xifres global, en total s’han apropat als programes d’inserció de l’entitat 1.370 persones, de les quals un 56% són dones i fins a 120 empreses han col·laborat en el procés d’inserció. El projecte al qual s’han adreçat més persones és el d’Orientació amb un total de 1.065 persones.

En l'àmbit formatiu, un 38% de les persones ateses acrediten estudis obligatoris, mentre que només un 2% compta amb estudis universitaris. Un 33% no disposen de formació homologada i un 15% no estan alfabetitzats. Pel que fa a la seva procedència, un 50% és africana, un 28% sud-americana, i un 17% espanyola.

Les dades de Càritas suposen "una forta empenta per la inserció laboral de les persones participants"

Càritas Diocesana de Girona compta avui dia amb 26 punts de servei vinculats a l’àmbit laboral que estan distribuïts per tot el territori als quals s’hi ha d’afegir l’empresa d’inserció ECOSOL.

A l’hora de valorar aquest percentatge d’insercions, el responsable d’Anàlisi Social de Càritas Diocesana de Girona, Caye Gómez, fa una valoració positiva de la dada general d’insercions "malgrat les dificultats que ens trobem en l'acompanyament amb les persones". ha parlat de situacions socials i familiars greus, dificultats de conciliació, exigència del mercat laboral i llargs temps d’espera per a regularitzar la situació de persones sense documentació.

Pel que fa a la dada que es pot extreure a partir de les intermediacions, Gómez afirma que “suposa una forta empenta per la inserció laboral de les persones participants i un compromís de les empreses en la seva responsabilitat social corporativa”.

La cap de Programa d’Inserció Sociolaboral i Economia Social, Nuria Martínez, ha explicat que l'entitat continua detectant un desencaix dels perfils de les persones participants amb la demanda del mercat laboral. També es detecten les dificultats que s’hi afegeixen per a les persones majors de 45 anys o en una situació administrativa que no les autoritza a treballar. En el cas de les dones, "també hi sumem la dificultat per conciliar i tenir cura dels menors”.

ECOSOL, un model d’èxit

L'empresa d’inserció de la Càritas Diocesana de Girona, ECOSOL, és una branca més dels itineraris d’inserció de l’entitat. Concretament, avui dia dona feina a 120 persones a través de 16 centres de treball diferents.

El coordinador d’ECOSOL, Jordi Tarridas, explica que continuen treballant a partir "d’un pla de treball amb l’objectiu que les persones d’inserció contractades, en un termini màxim de tres anys, puguin accedir al mercat laboral ordinari”.

Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.