Salta al contenuto principale

Lisboa. Parc Eduard VII. Dijous, 3 d'agost de 2023, a les 17.45. En la cerimònia d'acollida dins la XXXVII Jornada Mundial de la Joventut, el papa Francesc afirma davant de centenars de milers de joves: «A l'Església, ningú no sobra. Ningú està de més. Hi ha espai per a tothom. Així com som. Tots. I això Jesús ho diu clarament. Quan mana els apòstols a cridar per al banquet d'aquest senyor que l'havia preparat, diu: "Vagin i portin a tothm", joves i vells, sans, malalts, justos i pecadors. Tots, tots, tots! A l'Església hi ha lloc per a tothom. "Pare, però jo soc un desgraciat, soc una desgraciada, ¿hi ha lloc per a mi?". Hi ha lloc per a tothom! Tots junts, cadascú, en la seva llengua repeteixi amb mi: Tothom, tothom, tothom.»

Les afirmacions d'aquest discurs no són un fet aïllat en les intervencions del papa Francesc. Tot el contrari. Són recurrents, constants, pronunciades en escenaris, públics i formats diversos, entrevistes a televisions incloses. Quan aquests criteris pastorals s'han implementat en un document vaticà, titulat Fiducia supplicans les reaccions de tota mena no s'han fet esperar. Es tracta d'una Declaració sobre el sentit pastoral de les benediccions, publicada pel Dicasteri per a la Doctrina de la Fe el 18 de desembre de 2023. Consisteix en una pràctica pastoral d'acollida a tothom. No implica un canvi de doctrina. A Lisboa hi van participar també organitzacions Lgtbi+ catòliques. El papa és explícit: «No beneeixo un matrimoni homosexual, beneeixo dues persones que s'estimen». En entrevista a la revista Credere, publicada el passat 8 de febrer, el papa afirma: «Ningú no s'escandalitza si dono la benedicció a un empresari que explota la gent, mentre que s'escandalitzen si se la dono a un homosexual». El seu resum: «El cor de Fiducia supplicans és l'acollida, la benedicció no es nega a ningú», incloses les parelles en situació irregular. El cardenal Cristóbal López, salesià arquebisbe de Rabat, opta per una visió àmplia en la línia de Francesc: «Presència, acollida i diàleg poden ser la millor benedicció». D'això es tracta.

Cal explicar bé el significat i l'abast de la pràctica pastoral que es promou perquè sigui ben compresa. No justifica les irregularitats. Se centra en les persones demanant per a cadascuna d'elles que la benedicció de Déu les impulsi a un millor seguiment de Jesús. A l'inici de cada eucaristia, els participants ens reconeixem pecadors, i escoltem la Paraula perquè il·lumini la nostra vida i la configuri en la línia de l'evangeli. La temptació és reproduir la duresa de cor del germà gran vers el seu germà petit, l’anomenat fill pròdig.

Gruppi

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.