CR "Considero deplorable la pràctica de la maternitat subrogada". Després d'aquesta contundent afirmació, el papa Francesc ha demanat aquest dilluns el compromís de la comunitat internacional per prohibir la gestació subrogada. Ho ha fet durant el tradicional discurs al Cos Diplomàtic acreditat davant de la Santa Seu que pronuncia habitualment a primers de gener.
Durant el seu discurs, el Papa s'ha referit a la pau i ha assegurat que el seu camí exigeix "el respecte de la vida". Una vida que, segons el Papa, comença "al ventre de la mare" i no pot ser "suprimida ni convertir-se en un producte comercial". El pontífex ha manifestat que la gestació subrogada "ofèn greument la dignitat de la dona i del nen" i que es basa en "l'explotació de la situació de necessitat material de la mare". "Un fill és sempre un do i mai un objecte d'un contracte", ha dit.
En la mateixa línia, el Papa ha fet una crida perquè la comunitat internacional es comprometi a prohibir universalment la pràctica de la gestació subrogada. "En cada moment de la seva existència, la vida humana ha de ser preservada i tutelada", ha subratllat. Sobre el mateix tema, el Papa ha assegurat que constata amb tristesa, i especialment a Occident, "la persistència difusió d'una cultura de la mort que, en nom d'una falsa compassió, descarta nens, ancians i malalts".
“Ser veu profètica i crida a la consciència”
En el seu discurs al cos diplomàtic acreditat davant de la Santa Seu per al tradicional intercanvi de felicitacions per l'Any Nou el Papa ha passat revista de les situacions que es viuen al món. Ha dedicat la seva reflexió a la pau, en un moment històric en què està cada cop més amenaçada, recordant que és tasca de la Santa Seu, al si de la comunitat internacional, ser "una veu profètica i una crida a la consciència".
El discurs del Papa es dirigeix a ambaixadors que actualment procedeixen de 184 països diferents. La trobada representa un toc d'atenció davant els problemes del món i els seus desafiaments així com els camins possibles a recórrer a favor de la humanitat. Entre altres temes, s'ha referit a la intel·ligència artificial, la migració, el canvi climàtic, l'educació, la llibertat religiosa i les desigualtats.