Salta al contenuto principale
Enric M. Sebastiani @sebastiani64
[Foto: Enric M. Sebastiani @sebastiani64]
Galeria d'imatges

Jordi Llisterri -CR "Si no ens entenem per llenguatge, entenam-nos per amor". És la cita del Llibre d’amic e Amat de Ramon Llull que aquest divendres al vespre van entonar dues mil persones en el concert de celebració dels 75 anys de la Fundació Blanquerna. La Basílica de la Sagrada Família va acollir l’estrena del Càntic d’amic e Amat de Bernat Vivancos, que va rebre aquest encàrrec per celebrar l’aniversari de Blanquerna.

L’Orquestra Simfònica del Vallès dirigida per Edmon Colomer, el tenor Ferran Mitjans, l’organista Juan de la Rubia, i la interpretació conjunta del Cor Bruckner, el Cor de Cambra de Granollers - Amics de la Unió, el Cor Jove Amics de la Unió i la Coral Càrmina, van protagonitzar l’estrena de la Cantanta. A la massa coral s’hi va sumar el Cor Blanquerna amb docents, personal i alumnes dels centres universitaris de Blanquerna. I tot els assistents a la celebració, que ens quatre moments de la Cantanta s’afegeixen al cor reiterant el text del beat Ramon Llull. I repetint quatre vegades el nucli del missatge: “per a-mor”.

“És la nostra contribució a la cultura espiritual del nostre país, per deixar-ne petjada"

El president de la Fundació Blanquera, Josep Maria Carbonell, va justificar l’acte i l’encàrrec musical a Bernat Vivancos en les paraules de benvinguda. És “la nostra contribució a la cultura espiritual del nostre país, per deixar-ne petjada” i una manera de “reivindicar el lligam indestriable entre la universitat i la cultura”. Carbonell va insistir en la necessitat de superar “el fraccionament del coneixement i la seva hiperespecialització que ens ha fet perdre el rumb de l’essència mateixa de la universitat i de la seva contribució a la cultura”.

El cardenal Joan Josep Omella també va pronunciar unes paraules inicials i va remarcar que els centres docents com Blanquerna existeixen per garantir una formació “com un projecte integrat i integrador, amb esperit crític i obert al món”. Va definir Blanquerna com “una obra que neix del cor i de la voluntat de servir la societat” i va remarcar la necessitat que “la seva identitat cristiana no es perdi”. Finalment va lloar l’encert de “fer parlar la música” perquè “fa viure allò subtil”.

El concert va tenir dues prèvies a la Cantata. L’obra de Vivancos Aeternam, que va semblar una estrena en el marc espiritual de la Sagrada Família. I un concert per a orgue de Francis Poulenc com a contrapunt introductori.

L’estrena del Càntic d’amic e Amat va beneficiar-se de ser la segona obra que compon Vivancos per ser interpretada a la Basílica de la Sagrada Família. El 2012 va ser una obra coral en el marc de l’Atri dels Gentils, amb més de 600 veus i que va ser la primera obra musical estrenada al temple i amb els cors als laterals superiors com havia imaginat Antoni Gaudí. En altres ocasions també s’han interpretat obres de Vivancos a la basílica.

la cantanta és un empeltament definitiu de l’obra musical de Vivancos amb l’arquitectura de Gaudí

Tot això va afavorir divendres un empeltament definitiu de l’obra musical de Vivancos amb l’arquitectura de Gaudí. Una música gaudiniana. El text de la Cantata és una selecció de dotze versicles del Llibre d’amic e Amat, que conté el Llibre d’Evast i Blanquerna de Ramon Llull, seleccionats amb Albert Soler. El diàleg entre l’amic (Blanquerna) i l’Amat (Déu) es va escolant helicoïdalment entre els nervis de les columnes que s’eleven en forma de bosc a l’interior de la basílica. Una obra contemporània però amb esperit clarament mediterrani i amb diversos efectes com els ocells o el cant amb el públic que va aconseguir la implicació dels 2.000 assistents.

L’acte va comptar amb una amplia presència institucional. Hi van assistir l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, el conseller de Salut, Manel Balcells, el conseller d’Universitats Joaquim Nadal i l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives. També hi havia representats de les universitats catalanes, i del món polític i cultural. Una de les autoritats presents al final de l’acte va felicitar al compositor i li va dir que “no ha estat un concert, ha estat una experiència”.

---

En el descans de l’acte els + de 2000 assistents han assajat la tornada del ‘Càntic d’Amic e Amat’ per poder-la fer tots plegats

#75anysBlanquerna pic.twitter.com/atLKm4OX8H

— Blanquerna (@Blanquerna) December 15, 2023

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.