Salta al contenuto principale
sibil·la sant felip neri
La soprano Rosa Maria Abella serà la encarregada d'interpretar el cant de la Sibil·la

SANT FELIP NERI A partir del 21 de desembre, l'Oratori de Sant Felip de Sant Felip Neri de Barcelona acull una exposició per celebrar els 800 anys del Pessebre que estarà oberta tots els dies de Nadal. La nit de Nadal es podrà viure a l’Oratori amb el concert de nadales a la plaça de Sant Felip i el cant de la Sibil·la abans de l’inici de la Missa del Gall. Amb aquestes propostes l’Oratori amplia les activitats de Nadal que cada any se celebren a Sant Felip Neri.

Després del Concert del Cor de la Facultat de Farmàcia i del Coro Misto da Universidade de Coimbra que es va fer el dia 2, aquest diumenge 17 de desembre se celebrarà el concert de les diverses seccions de la Coral Sant Jordi que tenen la seu a l’Oratori.

La setmana vinent s’inaugurarà l’exposició de pessebres gratuïta que per primera vegada es farà al claustre de l’Oratori. La mostra està organitzada en col·laboració amb l’Associació de Pessebristes de Barcelona i se suma a la celebració internacional dels 800 anys del primer pessebre.

Sant Felip va ser una de les primeres esglésies de Barcelona en afegir- se a la recuperació del Cant de la Sibil·la

Aquesta exposició obrirà una vegada més l’Oratori a tota la ciutadania i permetrà visitar gratuïtament el Claustre de l’Oratori, un espai barroc d’alt valor patrimonial, que normalment està tancant al públic.

La Sibil·la i la tradició

La Nit de Nadal l’Oratori acull diverses activitats tradicionals que culminen amb la celebració de la Missa del Gall a les 8 del vespre. El 24 de desembre la Coral Sant Jordi farà una cantada de Nadales populars a la plaça de Sant Felip Neri. Tot seguit, a l’Església es podrà escoltar el cant de la Sibil·la, càrrec de la soprano Rosa Maria Abella, acompanyada per Rafel Ramírez, que tocarà la flauta de bec, i Montserrat Abella, amb la viola de roda. La Missa del Gall comptarà amb l’acompanyament musical per part de membres de la Coral Sant Jordi i de l’organista titular de l’Oratori, Bernat Bailbé.

L’Oratori de Sant Felip va ser una de les primeres esglésies de Barcelona en afegir- se a la recuperació del Cant de la Sibil·la ara fa 11 anys. El 2012 es va tornar a representar coincidit amb la recuperació que es va fer durant aquests anys a temples com la Catedral de Barcelona, a Santa Maria de Gràcia o la Basílica de Santa Maria del Pi. La versió del Cant de Sibil·la que es pot escoltar a Sant Felip Neri és la mateixa que des de 2007 s’interpreta a l’Església de Sant Gaietà i que prové de la zona de llevant de Mallorca amb una extensió més reduïda que la que s'interpreta habitualment a Catalunya.

La Sibil·la és un cant profètic sobre la fi del món i l’arribada del Messies que va desaparèixer al segle XVI i només es va conservar la versió catalana a Mallorca. Al llarg del segle XX es va recuperar en algunes esglésies del Principat. La UNESCO va declarar la representació mallorquina Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat el 2010.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.