Salta al contenuto principale
Autories
concurs pessebres
Kippelboy, CC0, via Wikimedia Commons

CR El repositori multimèdia lliure Wikimedia Commons ha coordinat el concurs fotogràfic de la Viquimarató de pessebrisme 2023 per difondre el pessebrisme arreu del territori catalanoparlant i nodrir Internet, en especial el seu domini, amb més material que representi la història i les persones darrere d’aquesta tradició nadalenca. El concurs es tancarà el dia 20 de desembre i els guanyadors seran anunciats a partir de l'11 de gener de 2024.

La iniciativa sorgeix perquè l'hemeroteca audiovisual sobre pessebrisme català és encara limitada a la xarxa, especialment pel que fa a la digitalització i fora de plataformes sense una solidesa de llegat documental. La organització subratlla que el pessebrisme cerca una revitalització social i molts arxius personals pertanyen a les generacions més adultes.

El concurs aprofita l'avinentesa de l'efemèride #Pessebre800anys i la iniciativa internacional #WikiLovesFolk per encoratjar a un esforç conjunt per a gaudir de noves fotos d'ús públic contemporànies, històriques i també a avançar en la documentació i registre del pessebre en format vídeo.

l'hemeroteca audiovisual sobre pessebrisme català és encara limitada a la xarxa

Les tres categories per participar són fotografia contemporània, històrica i vídeo. Qualsevol persona que tingui un compte en el web pot participar en el concurs enviant com a màxim 15 fitxers.

El material fotogràfic, d'àudio i de vídeo de Wikimedia Commons és amb el qual s'il·lustren els articles no només de la Viquipèdia en català, sinó de totes les altres llengües de l'enciclopèdia lliure. “Aquests fitxers, accessibles i sense copyright, tenen un impacte públic, un abast social i un retorn divulgatiu que transcendeix la Viquipèdia i defineix sovint allò que se sap o es pot transmetre sense murs de pagament sobre un àmbit de coneixement”, destaquen els organitzadors.

Un jurat excepcional

Els set jurats del concurs formen part de les diverses entitats que l’organitzen. Els escollits són Antoni Serés, tècnic de Recerca i Protecció de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Francesc Xavier Dengra, biotecnòleg, activista lingüístic i viquipedista col·laborador amb institucions culturals, Elena Calzada, redactora de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, del digital Tornaveu i la publicació Canemàs, Jordi Borràs, fotoperiodista i cap de fotografia del magazín cultural La Mira, Enric Fontvila, traductor, corrector i viquipedista fotògraf amateur amb una llarga contribució cultural a Wikimedia Commons, Àngels Serentill, presidenta de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya, i Ramon Albornà, president de la Federació Catalana de Pessebristes.

Els guardons pels premiats

La persona guanyadora de cada categoria rebrà una capsa regal per fer un viatge arreu el territori català, una subscripció digital anual a La Mira i també una subscripció anual a Canemàs: revista de pensament associatiu i cultura popular. Però no serà la única que rebi un present, ja que el participant amb la segona millor fotografia o vídeo de cada categoria s'endurà una subscripció digital anual a La Mira, una subscripció anual a Canemàs: revista de pensament associatiu i cultura popular i un exemplar del llibre Una vida en imatges: pensaments d'un pessebrista de Josep Pagespetit.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.