Bisbat de Solsona Acaba la primera part del projecte que pretenia recuperar, restaurar i estudiar sis elements megalítics prehistòrics de Solsona. Una fase que acaba amb el retorn al territori de tres menhirs que encara faltaven per ser col·locats al seu lloc d'origen: l’estela de Través, el menhir del Solà i el menhir d’Ardèvol, tots tres al municipi de Riner.
Dos d’ells, els menhirs d’Ardèvol i el Solar, s’han tornat al lloc on van ser extrets. El menhir d’Ardèvol, que tot i el seu nom es troba a Riner, s’ha col·locat en un espai entre dos camps, just al punt on el va documentar per primera vegada el capellà Serra i Vilaró a principis de segle XX. Segurament no és el seu lloc original, però el Museu Diocesà de Solsona no té cap documentació que indiqui on devia ser. Amb els anys aquest menhir ha acabat fent de fita entre dues propietats tal com ho indica una creu que té gravada, un altre exemple de la reutilització d’aquests elements.
El menhir del Solà s’ha instal·lat al costat de la cista neolítica del Solar I. Aquest, junt amb l’estela del Caballol (Pinell) són un dels pocs conjunts de necròpolis i menhir que coneixem a Catalunya. El tercer, l’estela de Través, ha estat situat al Santuari del Miracle. Aquest, els estudiosos saben que formava part d’un sepulcre actualment desaparegut i que l’estela es va salvar per a un possible reaprofitament. Com que es desconeix el seu emplaçament original, s’ha decidit instal·lar-lo al Miracle com a punt geogràfic central respecte a la resta.
El Museu Diocesà de Solsona tanca així aquesta fase d’un projecte molt ambiciós que pretenia recuperar, restaurar i estudiar sis elements megalítics prehistòrics. Amb els objectius complerts inicien, ara, una nova fase que ha de portar a donar-los a conèixer i vetllar per a la seva conservació.
"Si alguna cosa hem après de tot aquest procés és la importància de dialogar amb el territori i el respecte cap a aquest i la seva contemporaneïtat", expliquen des del museu de Solsona. És per això que continuaran treballant en aquesta línia: "Donar a conèixer aquests elements tan singulars però sempre amb el màxim respecte i consideració cap al món rural actual". Inicien una nova via per fer valdre el patrimoni del territori partint del valor que té el territori en si mateix.
Aquest projecte s’ha portat a terme gràcies al finançament de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, a la gestió del Consell Comarcal del Solsonès, a la col·laboració dels diferents ajuntaments implicats, a un equip multidisciplinari integrat per arqueòlegs, restauradors, arquitectes, constructors, entre d'altres. Tots ells han posat "els deu sentits perquè tot sortís bé", subratllen.