Salta al contenuto principale

La gastronomia ha fet grans progressos i ha sofisticat les seves creacions amb la presentació de plats molt atractius, en alguns casos a la caça de les estrelles Michelin. La literatura que s'exhibeix a les cartes i menús segueix aquesta tònica. En aquest camp, com en altres moltes realitats de la vida, no sempre conflueixen desig i necessitat. Sovint els àpats més plaents no coincideixen amb els més saludables. Parlar amb un professional nutricionista et permet observar que, sense renunciar al plaer, prioritza indubtablement la salut. Les empreses d'alimentació acostumen a donar més importància als productes més rendibles i que es venen més fàcilment, encara que no siguin els més saludables. He preguntat a una nutricionista si podia proporcionar-me sense pensar gaire, un parell de criteris per tenir en compte. La seva resposta, precisa i raonada: augmentar el consum de llegums acompanyat d'una disminució substancial de carns vermelles i embotits, i prescindir el més possible dels precuinats. El motiu de fons en ambdós casos m'ha semblat molt convincent. Socialment, el major problema mundial és la fam, situació inacceptable des d’una òptica ètica. Ara bé, el menjar és una realitat tan bàsica e imprescindible que al seu voltant es barreja un entramat complex d’interessos i de valoracions.

La persona no és redueix a biologia, sinó que té altres dimensions essencials, com són la mental, l'afectiva i la conductual. Aquestes dimensions també requereixen ser alimentades. La qualitat de vida psicològica i espiritual de cadascú depèn de la qualitat de la nutrició que se li proporcioni. Si es dona prioritat als criteris saludables, la persona podrà ser més feliç. Estem preocupats per l'ecologia del nostre planeta, perquè el seu deteriorament amenaça el nostre desenvolupament sostenible. L'ecologia espiritual presenta motius de més inquietud. Els seus aliments bàsics són la veritat, l'amor i la llibertat. El nostre entorn humà, social i espiritual presenta símptomes greus de gran deteriorament. A nivell mental, la mentida, la postveritat, les difamacions, les fake news, la falsedat... es multipliquen i a més s'engeganteixen quan les difonen els mitjans de comunicació i quan un ús inadequat de la tecnologia es presta a aquest joc. A nivell afectiu, l'egoisme, l'odi, la polarització, la por, les fòbies que adquireixen mil rostres, l'individualisme galopant, les tensions internacionals... general malestar. A nivell conductual, la violència, els assassinats, les addiccions, el bullying, les violacions, els conflictes bèl·lics... generen un món agressiu i incòmode. Els tres antídots per neutralitzar aquests i altres aspectes negatius són la veritat, l'amor i la llibertat. Quan els joves no respiren aquesta valors sorgeixen les autolesions i els suïcidis.

Gruppi

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.