Repertori
Durant el servei religiós
Coral BWV 654 Schmücke dich, o liebe Seele 7 ‘ Orgue
Cantata BWV 180 Schmücke dich, o liebe Seele 20′ Cor: Schmücke dich, o liebe Seele / Ària (tenor): Ermuntre dich: dein Heiland klopft /Recitatiu i coral (soprano): Wie teuer sind des heilgen Mahles Gaben! /Recitatiu (contralt): Mein Herz fühlt in sich Furcht und Freude / Ària (soprano): Lebens Sonne, Licht der Sinnen / Recitatiu (baix): Herr, lass an mir dein treues Lieben / Coral: Jesu, wahres Brot des Lebens
Després del servei religiós
Andante concerto TWV 53:E1 3′ Traverso, oboè d’amore i viola d’amore més corda
Cantata TWV 31 Schmücke dich, o liebe Seele 6′ Coral (tenor), Ària (soprano), Coral tutti
Cantata BWV 162 Ach! ich sehe, itzt, da ich zur Hochzeit gehen 17′ Ària (baix): Ach, ich siehe / Recitatiu (tenor): O großes Hochzeitfest / Ària (soprano): Jesu, Brunnquell aller Gnaden / Recitatiu (contralt): Mein Jesu, lass mich nicht / Ària (duet de contralt i tenor): In meinem Gott bin ich erfreut! / Coral: Ach, ich habe schon erblicket
Programa
Continuant amb el recorregut per les esglésies evangèliques iniciat en la primera edició de Trànsits, en aquesta ocasió és la Comunitat Evangèlica de Parla Alemanya, present a Barcelona des de 1885 i conformada avui dia per més de cinc-cents membres, qui obre les portes de la seva església per acollir un servei extraordinari en què es comptarà amb la presència dels Solistes Salvat Beca Bach i del Bachcelona Consort, que interpretaran, juntament amb la comunitat i en el marc de l’ofici, dues cantates corresponents al calendari litúrgic luterà.
Luter, impulsor de la Reforma protestant del segle XVI, considerava que la música havia de ser un element central del servei diví. La seva capacitat d’emocionar els creients, i la possibilitat de transmetre contingut doctrinal i didàctic a través de les lletres, que ja no eren en llatí sinó traduïdes a la llengua vernacla, van donar lloc a tot un corpus d’himnes, corals i cantates essencials per a la configuració del luteranisme.
L’extraordinària aportació de Johann Sebastian Bach a la música de la Reforma despunta tant quantitativament com qualitativa. En destaquen les més de dues-centes cantates, la lletra de les quals està escrita en correspondència amb les lectures prescrites per la litúrgia luterana per a cada ocasió específica. Durant els seus primers anys de servei com a mestre de capella a Leipzig va arribar a compondre una cantata per setmana.
En finalitzar l’activitat, el públic assistent podrà gaudir d’una copa de cava i piscolabis, cortesia de la Comunitat Evangèlica de Parla Alemanya de Barcelona, a l’exterior de l’Església Martin Luther.
Ofici litúrgic en col·laboració amb l’Oficina d’Afers Religiosos i la Comunitat Evangèlica de Parla Alemanya.