Miquel Codolar –CR “Això és un somni”, havia reconegut emocionat Pep Masabeu uns dies enrere. Però és molt real. La iniciativa ha complert 25 anys. Ho fa amb els mateixos ingredients que al principi: treballar per l’èxit escolar dels participants ajudant-se per l’esport a través d’un equip de voluntariat.
Durant aquests 25 anys per l’entitat de l’Opus Dei hi han passat 1.600 participants de 8 a 18 anys, de 30 països, 10 llengües i 9 religions, acompanyats per 1.010 voluntaris. Cada any hi passen uns 160 voluntaris, que dediquen a l’entitat 15.000 hores. Zero absentisme i abandó escolar, 90% d’èxit escolar a l’ESO, 27 han acabat la carrera universitària i 580 treballen amb contracte.
Però això són números. Aquest dijous l’entitat va celebrar una taula rodona al MACBA per posar-hi les històries que s’amaguen rere les xifres. La Lita ha treballat des del principi en la neteja del Braval, i agraeix a l’entitat que transmetés al seu fill “valors com l’esforç, generositat, respecte i responsabilitat”.
En Marc Andrei va arribar al Braval per jugar a bàsquet animat per un amic, i ara és universitari i voluntari. Ha tancat el cercle. Va agrair alguns dels voluntaris que l’han acompanyat aquests anys, amb noms i cognoms. “Sense vosaltres no seria qui sóc ara”.
Pablo Garcia-Mussons porta una llarga trajectòria com a voluntari entrenador de bàsquet. “El secret del Braval és l’esport, gràcies a això els fem créixer, si vols jugar has d’estudiar més”. Va explicar algunes situacions dures viscudes en un barri difícil. “Al Braval no jutgem les persones, les intentem fer millorar”.
Parlar en públic era nou per als participants, visiblement nerviosos. Però les paraules eren sobreres.
La majoria dels assistents que omplien l’auditori eren nois dels sis equips de bàsquet i sis de futbol, amb molts voluntaris, participants de les converses sobre immigració que mensualment analitzen la situació, així com amics del projecte. Completaven l’aforament personalitats com el president Jordi Pujol o el diputat Ramon Espadaler.
El director de La Vanguardia, Jordi Juan, que va moderar la taula rodona, va reconèixer que no li agrada sortir a parlar i al diari tenen molta feina, però va participar perquè “costa trobar notícies positives”. La directora del museu, Elvira Dyangani Ose va obrir l’acte explicant que ella també havia estat jugadora de bàsquet, i agraint a l’entitat la seva contribució a la cohesió social.
Masabeu va explicar que havia rebut un whatsapp al matí que el felicitava per portar 25 anys fent màgia. “No, no; això no és màgia, s’ha fet amb generositat, integració... i ho hem fet entre tots”, va reblar.