Salta al contenuto principale
jornada
Diferents representants dels moviments del MTCE reunits a la Residència Salesiana Martí Codolar | ACO

AINA ARGUETA -CR Barcelona ha acollit el simposi i l'assemblea del Moviment de Treballadors Cristians Europeu (MTCE), on s'ha ofert un espai de formació sobre la importància de la democràcia i el paper que desenvolupen les organitzacions de treballadors. La copresidenta de l'Acció Catòlica Obrera (ACO), Rocío Elvira, valora la trobada internacional i assegura que les problemàtiques dels treballadors són les mateixes en tot el món. “La trobada ha estat una oportunitat per conèixer altres iniciatives que s'estan aplicant a l'estranger”, diu.

La jornada, que s’ha celebrat a finals de setembre, s’ha centrat en ‘L'estat de dret i una democràcia que funcioni com a requisit previ per a la prosperitat social’. La copresidenta del MTCE, Olinda Marques, explica que el tema ha estat escollit perquè les organitzacions de treballadors no són alienes a la realitat social en què viuen. A través del mètode de Revisió de Vida, basat en el "Veure, Jutjar i Actuar", els militants de les diferents organitzacions analitzen les situacions que els hi plantegen, busquen similituds amb les quals coneixen i miren d'idear un pla d'acció.

Karl Brunner, copresident del MTCE, argumenta que no troben tanta dificultat en sentir unió entre moviments germans perquè comparteixen els mateixos valors. "Estem convençuts que aquests problemes només poden ser resolts amb una perspectiva global perquè l'economia i la situació política és internacional", assegura.

El consiliari del MTCE, Josep Jiménez, explica que la intenció dels seus moviments és "fer present l'Església en el món normal i corrent". "La majoria de gent és treballadora", argumenta, i és per això que "la pastoral habitual de l'Església hauria de ser la Pastoral Obrera perquè va adreçada a la majoria dels cristians".

Durant els tres dies, es va comptar amb la feina de diversos intèrprets que s'encarregaven de traduir les intervencions que els representants de cada moviment feien en la seva llengua materna. La trobada també ha comptat amb la ponència de l'eurodiputada francesa Gwendoline Delbos Corfielf que ha explicat la situació preocupant que es viu a Hongria i Polònia amb l'ascens de l'extrema dreta al poder.

El bisbe Sergi Gordo, responsable de la Pastoral Obrera i l’Apostolat Seglar a la Conferència Episcopal Tarraconense, que s'ha desplaçat des de la seva nova diòcesi de Tortosa per estar present a l’inici de l’Assemblea de l’MTCE i presidir l’Eucaristia amb què s'ha posat fi al Seminari dissabte. “Tinguem fixa la mirada en l’iniciador de la fe i qui li dona acompliment: Jesús. Des de la Pastoral Obrera, continueu amb paraules i gests de consol i ànim. Sisplau, no perdeu les forces”, ha dit.

L'ACO, a Catalunya

El moviment que ha acollit l'assemblea del MTCE ha estat l'ACO, un dels dos moviments d'acció catòlica que hi ha a Catalunya. Elvira ha reconegut que és molt important "la confiança que ha dipositat la MTCE" a l'escollir-los per acollir l'assemblea i també els ha permès compartir amb militants d'altres moviments obrers d'Europa.

Elvira reconeix que el seu gran repte és portar tota la feina feta als grups de Revisió de Vida. En la seva pròxima assemblea nacional, el dia 12 d'octubre, es presentaran les conclusions del simposi i serà el moment que els grups aprofitin les línies de treball aconseguides.

"Nosaltres treballem amb la base", explica, i ara, tornem a remarcar-nos que "els treballadors més precaritzats necessiten, igual que tots, dignitat en el treball".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.