Salta al contenuto principale
la carta
La pel·lícula 'La Carta', inspirada en el Moviment Laudato Si'

MOVIMENT LAUDATI SI' La JMJ de Lisboa, celebrada en la capital portuguesa entre l'1 i el 6 d'agost, també va tenir espai per al Moviment Laudato Si’. I és que durant la vigília del passat dissabte es va projectar la pel·lícula La Carta, un llargmetratge presentat per YouTube Originals i produïda per l'equip guanyador de l'Oscar Off the Fence en col·laboració amb el Moviment.



D'aquesta manera, 1,5 milions de joves assistents a la Jornada Mundial de la Joventut, congregats en el Campo de Graça per a celebrar la vigília amb el papa Francesc van poder gaudir de la pel·lícula. Un possible rècord que ja ha portat a l'equip organitzador a sol·licitar el seu registre en el Llibre Guinness.

la visualització de la pel·lícula podria haver batut Un possible rècord i s'ha sol·licitat el seu registre en el Llibre Guinness

Un possible rècord que ja ha portat a l'equip organitzador a sol·licitar el seu registre en el Llibre Guinness.

Per Guillermo Petrón, de Buenos Aires, el missatge que ha deixat el visionat de la pel·lícula és “que la cura de la Casa Comuna depèn de tots, i que no sols és la cura de la creació, sinó, amb ella, la cura de les persones”. “La creació i els pobres estan cridant, i hem de respondre”, assegura aquest pelegrí.



Per part seva, Antonio Garrido, coordinador de la JMJ Lisboa 2023, explica que “la projecció de la pel·lícula ha estat un projecte que porta gestionant més d'un any. Una tasca que al principi ens semblava impossible, però decidim posar-nos a la feina”. Un treball que va valer la pena perquè, tal com assegura Garrit, “el clima era molt especial i la podies veure a la gent enfront de les pantalles veient la pel·lícula amb molt de deteniment”.



‘La Carta’



La pel·lícula, dirigida pel guanyador d'un Emmy Nicolas Brown, narra la història d'un viatge a Roma de líders de primera línia per a conversar sobre la carta encíclica Laudato Si’ amb el papa Francesc. Els protagonistes, un líder indígena de l'Amazones un refugiat climàtic, un activista de l'Índia i dos científics estatunidencs, creen un diàleg que ofereix una visió reveladora de la història personal del Papa, així com una nova esperança per a la Casa Comuna.

el papa sobre la emergència climàtica: "EXISTEIX la necessitat de redefinir el que anomenem progrés i evolució”



La pel·lícula, des del moment de la seva estrena el 4 d'octubre de 2022, ha acumulat 8,5 milions de visualitzacions en YouTube, a les quals ara se sumen les dels joves que han pogut veure-la en la JMJ.



Una JMJ carregada de Laudato Si’



“La projecció de la pel·lícula ha estat un gran colofó, ja que, de fet, un dels grans pilars de les jornades ha estat la sustentabilitat, i el Papa en la major part dels seus discursos ha fet referència a la Laudato Si' i a cura de la nostra casa comuna, per la qual cosa esperem que hagi calat en la consciència de molta gent”, afegeix Garrit.

De fet, durant la seva trobada amb els joves universitaris de la Universitat Catòlica de Lisboa, el papa Francesc va reconèixer que somia “amb una generació de mestres: mestres en humanitat, mestres en compassió, mestres en noves oportunitats per al planeta i els seus habitants, mestres d'esperança”.

Així, va instar que els joves reconeguin “la urgència dramàtica de fer-nos càrrec de la casa comuna”. “No ens podem conformar amb simples mesures pal·liatives o amb compromisos tímids i ambigus”, va asseverar el Pontífex, ja que “es tracta si es fes càrrec del que, lamentablement, continua sent postergat, és a dir: la necessitat de redefinir el que anomenem progrés i evolució”.



“No oblidin que necessitem d'una ecologia integral; necessitem escoltar el sofriment del planeta al costat del dels pobres; necessitem posar el drama de la desertificació en paral·lel al dels refugiats, el tema de les migracions al costat del del descens de la natalitat; necessitem ocupar-nos de la dimensió material de la vida dins d'una dimensió espiritual”, va continuar.



A més, la JMJ de Lisboa ha estat un abans i després en la seva pròpia consciència per la sostenibilitat. Així, el passat 7 de juliol presentava una calculadora de la petjada de carboni perquè els pelegrins poguessin mesurar els efectes des del seu lloc d'origen fins a arribar a Lisboa a la seva trobada amb el Papa.

Però, a més, amb l'afany de compensar la petjada de carboni que han deixat els joves provinents de totes les nacions del món, a excepció de Maldives, el Moviment Laudato Si’, Global Tree Initiative i la Fundació JMJ Lisboa 2023 s'unien el mes de desembre passat en una iniciativa que ha aconseguit plantar milers d'arbres al voltant del món. D'aquesta manera, la JMJ Lisboa 2023 ha compensat part de la petjada mediambiental generada per totes les activitats que ha dut a terme.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.