Salta al contenuto principale
Autories
Imatge de l'autor
Nom
mural-santa-maria-pi-01

ANNA GUIMERÀ –CR Street art dins d’una basílica. A primeres semblen termes contradictoris, però la Basílica de Santa Maria del Pi a Barcelona estrena una instal·lació efímera d’art de carrer en el seu altar. El mural, anomenat Criança, és creació de l’artista urbà Octavi Serra Arrizabalaga, conegut pel seu nom artístic Aryz. La inauguració serà aquest divendres 14 de juliol a les 19:30 h i tindrà la intervenció musical del músic, compositor i productor, Raül Refree. “És la primera vegada que em beneeixen una obra”, clama Aryz.

Fa uns mesos, va aparèixer a la paret de la Basílica de Santa Maria del Pi una pintada que poc després va ser netejada pels serveis municipals. “En aquell moment i després d’escoltar una entrevista del col·lectiu d’art de carrer ens vam adonar que l’art de carrer i nosaltres teníem un discurs similar”, explica l’arxiver i conservador de la basílica, Jordi Sacasas. Un discurs que condemna el dany del monument, però alhora també expressa que “no es pot matar tot el que es crea només perquè no interessa”.

A partir d’aquest moment Setcases va decidir contactar amb el col·lectiu d’art de carrer B-Murals, per poder establir un camí conjunt. “Ens va semblar que seria interessant fer alguna manifestació d’street art, però d'una manera una mica més reglamentada”, comenta Setcases. “Em semblava molt interessant apostar per propostes d’art contemporani dins de l’església, com l’església dels jesuïtes de Sant Pere a Colònia”, reclama el conservador.

Tradicionalment, moltes de les esglésies catalanes tenen la imatge d’una Mare de Déu amb un infant i el mural de 'CRIANÇA' TAMBÉ TÉ LA IDEA D'ACOLLIMENT

L’artista urbà Aryz explica com va ser la premissa d’aquesta instal·lació artística: “Vam fer una visita molt completa per la Basílica i el Jordi ens va enumerar els valors que té aquesta institució”. “Això ens va servir per buscar una imatge que fos senzilla, però que captés l’atenció”, aclareix Serra.

El mural Criança, és una imatge que representa una dona amb un infant als braços. Sacasas relaciona la instal·lació amb la imatge de la pietat. “Alhora, el rector també la va relacionar amb una dona i un infant que venen pel Mediterrani: el nen pateix i la mare l’acull en els seus braços”, relata l’arxiver. Tradicionalment, moltes de les esglésies catalanes tenen la imatge d’una Mare de Déu amb un infant i el mural de Criança també té la idea d’acolliment. Aryz ha treballat l’obra basant-se en el valor de l’alteritat: “Hem volgut treballar aquesta empatització amb la persona, amb els sentiments que pot tenir l’altra persona”.

Generar un espai per a l’atri dels gentils

“En realitat jo el que faig és generar una imatge i la gent crea la seva pròpia interpretació”, exclama l’artista. Donar espai perquè cadascú pugui generar la seva interpretació dona peu a controvèrsia: “Esperem que hi hagi polèmica per la imatge, això vol dir que hi ha un discurs”, demana Sacasas. “El debat sempre és bo, genera una opinió i la gent es qüestiona coses”, afegeix l’artista. Des de la Basílica de Santa Maria del Pi expliquen que sempre han volgut que ‘l’atri dels gentils’ formi part de la pastoral de l’església. “Volem fer un ‘atri dels gentils’ de debò, convidem gent que no té molta coneixença de l'Església perquè pugui comentar i generar debat”, remarca l’arxiver.

Per l’artista Aryz és una gran oportunitat poder instal·lar el seu mural a la Basílica Santa Maria del Pi: “Que una institució, com l’Església, obri les seves portes a aquesta proposta em sembla una passada”. I és que l’artista reclama que “aquesta oportunitat ha de marcar un precedent i que serveixi perquè hi hagi més activitats i propostes d’aquest estil en llocs com aquest”.

L’Aryz és artista, muralista, grafiter i il·lustrador. Ha participat en festivals d’art urbà d’arreu del món. Es poden trobar obres seves a Alemanya, Àustria, Estats Units, Finlàndia, França, Itàlia, Japó, Marroc, Països Baixos, Polònia, Veneçuela, i la Xina.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.