Salta al contenuto principale
escola-pia-jornada-recerca
Fotografia: Escola Pia.

Escola Pia Més d'una trentena de persones han participat de la primera Jornada de Recerca de l'Escola Pia que ha acollit el claustre de l'Escola Pia de Moià. La jornada s'ha celebrat aquest dissabte 20 de maig.

La primera intervenció de la jornada ha estat a càrrec de la directora de l’escola acollidora, la Giannina Aztaraín, que ha presentat la jornada. Seguidament, ha donat pas a la conferència inaugural de l’historiador Xevi Camprubí, sobre les escoles de minyons a l’edat moderna. Seguidament, ha intervingut l’Eloi Serés, que ha exposat una unitat didàctica sobre la guerra civil a Tàrrega i Eulàlia París i Jordi Cadevall, sobre la formació i evolució del Secretariat de les Institucions Educatives.

Després d’una pausa, ha estat el torn de la conferència d’Antoni Trilla. Ell ha parlat de la figura de l’escolapi i historiador Josep Poch arran de la seva darrera col·laboració amb l’arxiu. Durant l’estada va transcriure les cartes que es van creuar entre en Poch i el llavors jove seminarista Miquel Puig i Reixach.

Joaquim Querol ha estat el següent en intervenir per repassar la història de l’Escola Pia de Morella. Acabada aquesta conferència, Héctor López ha obert el segon bloc temàtic. L'ha dedicat a la figura de Calassanç amb la descripció de les festes populars que es van realitzar entre 1767 i 1768 a Mataró per commemorar la seva canonització.

El Camí de Calassanç i la presència escolàpia

El matí ha acabat amb l’entretinguda exposició d’Antoni Ballús sobre la relació de Calassanç i el vi a través de les seves cartes. En acabar s'ha fet un tast de vins pallaresos i italians. Els primers, de les terres que Calassanç va trepitjar durant el seu recorregut com a clergue en terres catalanes. Els segons, originaris de les regions esmentades en les seves cartes, quan feia referència la seva compra, qualitat i ús quan gestionava la primigènia casa escolàpia.

Joan Florensa ha iniciat la sessió de la tarda amb una visió general dels biògrafs catalans de Calassanç. Ha seguit l’investigador i bibliotecari moianès Jaume Clarà, parlant de la biblioteca personal del rector Josep Banús que a inicis del segle XIX fou cedida a l’Escola Pia de Moià; i Albert Montalban, que ha fet un repàs sobre la presència escolàpia a les obres del canonge Gaietà Barraquer i Roviralta.

L’última intervenció de la jornada ha estat la de l’Enric Sàrries que va comentar la darrera etapa de l’Escola Pia de Puigcerdà. L’Aniol Noguera ha parlat breument i àgilment del projecte del Camí de Calassanç que s’ha impulsat des de l’Arxiu de l’Escola Pia. El provincial Jordi Vilà ha tancat l'acte.

Temàtica
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.