Salta al contenuto principale
Pau Castell Granados
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
▶️ Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes
Adreça (carrer i número)
Baixada del Monestir, 9
Municipi
Barcelona
Nom de l'entitat organitzadora
Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes | Ajuntament de Barcelona
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

L'amenaça de l'enemic intern. Conspiranoia, psicosi i poder, amb Pau Castell Granados

Cicle: Diàlegs de Pedralbes: Les pors que ens tenallen. Un acostament a les angoixes col·lectives d’Occident

La proposta del cicle del segon Cicle de Diàlegs d’Història, Cultura i Societat, Les pors que ens tenallen. Un acostament a les angoixes col·lectives d’Occident, en col·laboració amb el diari Ara, està sota la direcció de l’historiador Pol Serrahima i moderada pel periodista Antoni Bassas.

En la història d’Occident, han tingut un paper fonamental les pors col·lectives a amenaces reals o imaginades. Actualment, amenaces que semblaven conjurades com la fam, l’escassetat o les epidèmies revifen, mentre prenem consciència de la gravetat de la crisi climàtica. Alhora, es promocionen discursos alarmistes sobre la inseguretat des dels mitjans de masses i a través de la xarxa, i les teories de la conspiració ressusciten angoixes apocalíptiques en què ressonen temors atàvics. Des de la perspectiva de la història de les emocions, en aquests diàlegs ens demanarem com s’han construït i manifestat aquestes angoixes al llarg de la història, com encara avui determinen com ens relacionem socialment i políticament, i fins quin punt està justificat que ho facin

El diàlegs del dimarts 30 de maig, L'amenaça de l'enemic intern. Conspiranoia, psicosi i poder, comptarà amb la presència de Pau Castell Granados, doctor en Història i professor associat al Departament d’Història Medieval, Paleografia i Diplomàtica de la UB. Com a investigador s’ha centrat en l’estudi de la persecució de la bruixeria entre els segles XV i XVII, entorn de la qual ha publicat llibres i articles, a més d’haver-ne fet una important tasca de divulgació en mitjans i fins i tot a través d’obres de teatre.

Al llarg de la història d’occident, la por a un enemic intern que pretén minar la comunitat, a vegades identificat amb minories existents (jueus, leprosos), a vegades amb col·lectius ficticis com les bruixes, ha causat psicosis i persecucions molt reals. D’on sorgeixen aquests temors? Com han pogut a arribar a ser fonament d’horrors com la cacera de bruixes o l’Holocaust? Com podem evitar que prenguin de nou importància en el món actual?

ENTRADES

Horari: de les 18.30h a les 20h

Observacions: El diàleg es podrà seguir gratuïtament per streaming a través de la pàgina web del monestir i del canal de youtube del centre.

Preu: Gratuït.

Aforament: Places Limitades.