Salta al contenuto principale
girona-arxiver-marques-00
Fotografia: Bisbat de Girona.

Bisbat de Girona Sota el títol 'Josep Maria Marquès, un historiador compromès', aquest dimecres s'ha celebrat a Girona una taula rodona amb motiu del quinzè aniversari de la mort de qui va ser arxiver diocesà, especialista en història de l’Església a la diòcesi de Girona i rector de diverses parròquies deixant una especial empremta a la de Sant Cugat de Fornells de la Selva. De Marquès, l'historiador Marc Sureda n'ha destacat la seva professionalitat rigorosa i la seva generositat amb els usuaris de l'arxiu diocesà i els estudiosos que demanaven consell i orientacions.

Cadascun dels participants de la taula rodona ha glossat la figura i l'obra de Josep Maria Marquès. El director de l'Institut Superior de Ciències Religioses i rector de Santa Coloma de Farners, Josep Casellas, ha incidit en el tema de la convocatòria: fe i compromís: "Fidelitat a la seva vocació i compromís amb el poble de Déu a Girona".

També ha fet memòria de la feina periodística de Marquès, especialment amb els seus articles al Punt Diari i en les primeres etapes de la revista diocesana El Senyal, de la que formava part del seu consell de redacció.

“Josep Maria Marquès va ser un estudiós no sols de l'Església de Girona sinó de molt més enllà”

Per la seva banda, el filòsof Jaume de Puig ha subratllat que Marquès era, aparentment, un "home raro". "Era un personatge polièdric interessat per activitats diverses: intèrpret de flauta o capaç de dissecar animals", ha dit. Segons Puig, va ser un historiador rigorós i estudiós "no sols de l'Església de Girona, sinó de molt més enllà". Ha explicat que es va especialitzar a presentar el paper dels eclesiàstics en la vida del país. Així, va arribar a precisar que el primer president de la Generalitat havia estat bisbe de la diòcesi de Girona.

Ha tancat les aportacions el mestre Josep Bataller que, després del seu pas limitat pel Seminari, es va retrobar amb Josep Maria Marquès, a Fornells de la Selva, on va col·laborar en la dinàmica etapa del rector, capaç de promoure una biblioteca parroquial, els grups de recerca, les sortides familiars i tantes altres activitats que han deixat una fonda petja en aquella comunitat.

L’acte ha tingut lloc en una de les sales de la Biblioteca Carles Rahola de Girona i l'ha coordinat la historiadora de l'art Elara Pi.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.