Salta al contenuto principale

Una de les orientacions claus d’una ecologia integral des de la visió cristiana és la defensa radical de la vida humana. Aquesta característica, que la diferencia d’altres perspectives ecologistes, ha estat subratllada pel Papa Francesc.

A la seva encíclica Laudato si’ (LS), Francesc ha assenyalat la incoherència d’una perspectiva ecologista que vetlli per les espècies animals i no es comprometi a protegir la vida humana: “No pot ser real el sentiment d’íntima unió amb els altres éssers de la natura si al mateix temps en el cor no hi ha tendresa, compassió i preocupació pels éssers humans. És evident la incoherència de qui lluita contra el tràfic d’animals en perill d’extinció, però resta indiferent davant el tràfic de persones, es desentén dels pobres o s’entesta a destruir un altre ésser humà que li desagrada. Això posa en perill la lluita pel medi ambient” (LS 91). Per això, Francesc és mostra preocupat pel fet que “que quan alguns moviments ecologistes defensen la integritat de l’ambient, i amb raó reclamen certs límits a la recerca científica, a vegades no apliquen aquests mateixos principis a la vida humana. Se sol justificar que es traspassin tots els límits quan s’experimenta amb embrions humans vius” (LS 136).

La perspectiva cristiana porta al respecte a tots els éssers de l’univers, des de la convicció que tots han estat creats pel mateix Pare i “es troben units per llaços invisibles conformant una mena de família universal” (LS 89). Però no iguala tots els éssers vius, ja que reconeix en l’ésser humà un valor peculiar, una preeminència (LS 90), que ve de la seva dignitat específica com a imatge de Déu i que obliga a fer front a qualsevol injustícia contra la persona.

La protecció dels éssers humans i la seva dignitat, procurant condicions de justícia social, reclama de manera prioritària la defensa de la mateixa vida humana davant de totes les formes de violència. Per tant, cal oposar-se a la pena de mort, a l’armamentisme i al militarisme, com també l’avortament, la destrucció i manipulació d’embrions o l’eutanàsia, contra les quals l’Església alça reiteradament la seva veu, malgrat que en diferents contextos sembla predominar una cultura que legitima aquests atacs, sobre la base d’una errònia comprensió subjectivista de la llibertat. I és que, com apunta el Papa, “s’està erosionant progressivament la consciència d’allò que fa que la vida humana sigui preciosa” (Discurs als participants de l’Assemblea Plenària de la Congregació de la Doctrina de la Fe, 30/01/2020).

En tots aquests greus problemes, Francesc ha estat sempre molt clar, incloent la qüestió de l’avortament: “Atès que tot està interrelacionat, tampoc no és compatible la defensa de la natura amb la justificació de l’avortament. No sembla factible un camí educatiu per a acollir els éssers febles que ens envolten, que a vegades són molestos o inoportuns, si no es protegeix un embrió humà encara que la seva arribada sigui causa de molèsties i dificultats” (LS 120).

Igualment, en continuïtat amb la constant doctrina de l’Església, ha reiterat en nombroses ocasions la il·legitimitat de l’eutanàsia, a la que qualifica de “falsa compassió”: “Cal rebutjar la temptació -induïda per canvis legislatius- d’utilitzar la medicina per donar suport a una possible voluntat de morir del pacient, proporcionant ajut al suïcidi o causant directament la mort”, doncs “no existeix el dret a disposar arbitràriament de la pròpia vida, de manera que cap metge no ha d’esdevenir tutor executiu d’un dret inexistent” (Discurs a la Federació Nacional dels Col·legis de Metges, 20/9/2019). I ha insistit afirmant que “cal no abandonar mai ningú en presència de mals incurables, doncs la vida humana, pel seu destí etern, conserva tot el seu valors i dignitat en qualsevol condició, àdhuc de fragilitat i precarietat, i com a tal, és sempre digna de la més alta consideració”. (Discurs davant els participants Assemblea de la Congregació de la Doctrina de la Fe 30/01/2020).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.